Банкеръ Daily

Свят

Кметът на Солун предлага летището на града да не се казва "Македония"

Янис Бутарис

Кметът на Солун Янис Бутарис предложи да се промени името на летището в града и вместо "Македония" да се нарече на известния гръцки баскетболист Никос Галис. Причините за странната позиция на градоначалника на Солун е, че според него и гърците трябва да отговорят с жест към Скопие като израз на желание за добросъседство, съобщи БНР. Според кметът Бутарис и чужденците се обърквали с това име на летището в Солун.

"Ние и сега имаме проблем с името на летището в Солун "Македония". Чужденците, за които Македония е име на съседна държава, когато слизат на летището в Солун си мислят, че не пристигат в Гърция, а в съседната държава", сподели Бутарис.

Изказването на солунския кмет предизвика остри реакции заради силната съпротива на част от гърците новото име на съседната държава да включва думата Македония. От партията на консерваторите "Нова демокрация" препоръчаха солунският кмет да "не се занимава с дипломация, а да се справи с отпадъците в града". Депутат от националистическата партия "Независими гърци" пред телевизионните камери нарече позицията на солунския кмет "болен хумор" и предрече край на политическата му кариера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във