Банкеръ Daily

Свят

Китай удари с мита американски стоки за 3 млрд. долара

Китай заяви, че налага нови мита върху американско месо, плодове и други продукти като ответна мярка за налозите, одобрени от президента на САЩ Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий, предаде АП.

Китайското министерство на финансите каза, че новите мита, които засягат внос в размер на около 3 млрд. долара, влизат в сила от днес.
Заявлението беше направено след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.

Китай увеличава с 25% митото върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо, и налага ново 15-процентово мито върху 120 внасяни от САЩ стоки, включително плодове.

Пекин коментира, че този ход цели "защита на интересите на Китай и балансиране" на загубите, причинени от новите американски мита.

Китай преди това подчерта, че не желае търговска война, но няма да стои безучастно, ако икономиката му бъде засегната.

Американските власти вече обявиха планове за налагането на още мита в размера на десетки милиарди долари върху китайски стоки. Според САЩ това е отговор на нелоялните търговски практики на Китай, които засягат американски компании, но това засилва вероятността да се предприемат още повече действия в търговската война.

На теория Пекин би могъл да обложи американски технологични компании като "Апъл" например. Такъв ход би могъл да принуди американските технологични гиганти да повишат цените си, за да компенсират загубите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във