Банкеръ Daily

Свят

Китай показва сдържаност, САЩ опитват да изнудят Пекин, според китайски медии

Ответните мерки на Китай, налагащи вносни мита на стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара, показват разумна сдържаност, заявиха вчера държавни медии, цитирани от Ройтерс, които обвиняват Вашингтон в изнудване.

Късно в петък китайското финансово министерство наложи нови вносни мита на 5207 американски стоки. Митата варират от 5 до 25 на сто, но общата стойност на стоките е по-малко от половината от предложената от администрацията на Доналд Тръмп.

Китайският в. "Глобал таймс" определи китайските контрамерки като рационални, подчертавайки, че Пекин няма да се състезава със САЩ. По-рано в коментар по китайската държавна телевизия беше казано, че "извънредният натиск и изнудване от страна на САЩ вече са ясни на международната общност", но те няма да имат ефект срещу Китай, предаде БТА.

Тази вечер президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Туитър, че наложените на Китай мита имат ефект и двете страни водят преговори, припомня Ройтерс.

Междувременно Лари Кудлоу, директорът на Националния икономически съвет и съветник на президента Доналд Тръмп, обяви пред „Блумбърг”, че икономиката на Китай пада, а хората и парите напускат страната в резултат на митническите тарифи, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки. 

„60 млрд. долара са слаб отговор на нашите 200 млрд. долара”, коментира Кудлоу.

Смятам, че китайската икономика отслабва, пада, цялата. И китайците се опитват да я напомпат, печатайки пари и взимайки нови заеми. Поевтиняването на валутата им се дължи отчасти на това, че спряха да защитават юана, за да компенсират последствията от мерките на САЩ срещу нечестните търговски практики. Но поевтиняването на валутата показва и че парите напускат Китай, защото той вече е губеща инвестиция. И това ще продължи. Изтичането на капиталите наистина ще удари китайската икономика”, заяви съветникът на Тръмп.

„Ако парите напускат Китай, а поевтиняването на валутата е водещ индикатор, че там има сериозен проблем, аз мога да заключа, че китайците са в слаба икономическа позиция по отношение на търговските преговори със САЩ. Това първо. На второ място Китай не трябва да подценява решителността на президента Тръмп да продължи същия курс на действие,” подчерта Кудлоу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във