Банкеръ Daily

Свят

Китай официално арестува двама канадци, задържани още през декември

Майкъл Спавър и Майкъл Ковриг

Китай официално арестува двама канадци, задържани още през декември по съображения, свързани с националната сигурност. Това заявява днес канадски вестник в статия за случая, влошил дипломатическите отношения между Пекин и Отава, предаде Франс прес.

"Глоуб енд мейл" цитира съобщение на канадското външно министерство, в което се казва, че Канада "решително осъжда произволния им арест", както е осъдила и "произволното им задържане на 10 декември".

Бившият дипломат Майкъл Ковриг и Майкъл Спавър, консултант и бизнесмен, бяха задържани малко след като Канада арестува по искане на САЩ финансовата директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу.

Вашингтон настоява Мън да бъде екстрадирана в САЩ, където е обвинена като съучастничка в измама с цел заобикаляне на санкциите срещу Иран; тя отрича да има вина. Нейният арест сложи начало на безпрецедентна дипломатическа криза между Отава и Пекин.

Мнозина на Запад сметнаха задържането на двамата канадци за ответна наказателна мярка, но Китай отрича.

В началото на март китайските власти съобщиха, че подозират Майкъл Ковриг в шпионаж и кражба на държавни тайни - престъпления, предполагащи много тежки наказания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във