Банкеръ Daily

Свят

Кипърските лидери възобновяват преговорите за обединение

Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис

След повече от 9 месеца прекъсване на всякакви контакти днес лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат за първи път в опит да изяснят възможностите за възобновяване на преговорите за обединяване на страната в скоро време, съобщава БНР. Кипър е на кръстопът, а позициите на двамата лидери са много различни и противоположни.

Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се срещат на вечеря, която не е възобновяване на преговорите, но се оценява като отваряне на канал за комуникации между тях в критичен за решаването на Кипърския въпрос период - след драматичния провал на международната конференция в Кран Монтана през юли миналата година и на фона на провокациите на Турция с военни кораби срещу газовите сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.

Очакванията за резултата от вечерята не са високи, тъй като позициите на Анастасиадис и Акънджъ на този етап както по същество, така и за самия процес на преговорите, са доста различни и противоположни.

Сред най-спорните моменти са подновяването на диалога от мястото, където той бе прекъснат преди 9 месеца, определянето на строг график и краен срок за преговорите, създаването на съвместна комисия за експлоатация на природния газ преди постигането на политическо решение по Кипърския въпрос, политическото равенство на двете кипърски общности, гаранциите и присъствието на турски войски на острова.

Неправителствени организации на активисти за мир и обединение на Кипър от двете кипърски общности обявиха социална мобилизация тази вечер от двете страни на буферната зона в Никозия, на входовете към мисията на ООН, с искане двамата лидери да възобновят преговорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във