Банкеръ Weekly

Свят

Каталуния иска референдум за отделянето си от Испания

Депутатите в Парламента на Каталуния са гласували за провеждането на референдум за отделянето на североизточния регион от Испания, съобщават световните агенции. На което активно се противопоставя правителството в Мадрид.

Общо 87 депутати от Парламента в Барселона са гласували "за" провеждането на допитване до гражданите на провинцията. Против са били 43-ма, а други трима са се въздържали. Народните избраници обсъждаха и гласуваха за изпращане на петиция до националния парламент за свикването на референдум, който да реши бъдещето на региона.

Министър-председателят Мариано Рахой е против отделянето на провинцията и обяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира провеждането на референдума, позовавайки се на Конституцията на Испания.

Социологическите проучвания до момента показват, че почти половината каталунци искат регионът им да стане независим, а близо 80% от тях казват, че ще се възползват от правото си на глас по въпроса.

Каталония (също Каталуня или Каталуния) е една от 17-те автономни области в Испания. Територията й съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Каталония. Официалните езици са три: кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Автономната област Каталония заема площ от 32 114 кв. км и има население 7 354 441 души (2008 г.). От тях около 12.2% са имигранти от други страни. Областта граничи с регионите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора на север. Каталония се състои от четири провинции Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Сегашната политическа действителност в Каталуния е резултат от дългогодишни икономически и социални процеси и дава своето непосредствено отражение върху бизнес климата в тази испанска област. Основата на сепаратистките тенденции в Каталуния е именно иномическото развитие на областта. Каталуния, която е най-богатата испанска област, но и една от най-задлъжнелите, е недоволна, че голяма част от данъчните й приходи отиват за помощ на по-бедни региони и това обезсилва борбата й с икономическата криза. Мадрид, от своя страна, отхвърля всякакви опити за отделянето на провинцията.

Индустрията в Каталуния е един от традиционно развитите отрасли, който продължава да е водещ и досега. Произвеждат се автомобили СЕАТ в Марторел, Нисан в Барселона, мотоциклети, компютри, техника, електроника, кораби. Продължават да съществуват заводи, които призвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания, а областта е и европейски център на химическа промишленост с най-важни заводи, разположени в Тарагона.

От всички 5500 фирми, намиращи се на територията на Испания, общо 3000 развиват дейността си в Каталуния, като 40% от тях съществуват повече от повече от десет години - факт, доказващ стабилното развитие на бизнеса в тази област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във