Банкеръ Weekly

Свят

Картата на Косово е на масата

Тачи (вляво) и Вучич скоро пак ще се срещнат в Брюксел.

Предстои прекрояване на картата на Косово. За това сочат поредицата от изявления както на сръбския президент Александър Вучич, така и на косовския му колега Хашим Тачи. И докато пазарлъкът за новите граници предстои, редица европейски политици се обявиха против всякакви териториални промени на Балканския полуостров.

В момента между Сърбия и Косово тече преговорен процес. И двете страни се стремят да решат проблемите помежду си пряко, без посредници, като всяка от тях преследва свои цели. За Вучич решаването на проблема с Косово ще отвори пътя на Сърбия към членството в Европейския съюз. За Тачи споразумението със Сърбия ще означава окончателно международно признаване на Косово, както и перспектива за влизане в НАТО и Европейския съюз.

Преговорите между Белград и Прищина се водят от отдавна, но в последно време са в центъра на вниманието заради слуховете, че двамата лидери са склонни на промени на границите. Неотдавна Тачи заяви, че в рамките на мирното споразумение със Сърбия могат да бъдат извършени "погранични корекции". Вучич пък сподели, че се отнася благосклонно към разграничаване с албанците и че територии, за които е неясно на кого принадлежат, представляват източник на потенциален конфликт.

"Границите се пишат с думи, но се сменят с куршуми", изтъкна британският посланик в Косово Руари О'Конъл, допълвайки, че промяна на границата между Косово и Сърбия би предизвикала и други прецеденти.

Германският канцлер Ангела Меркел също отхвърли всички опити да се променят границите, определени след войните на Балканите. "Териториалната цялост на държавите от Западните Балкани е определена и неприкосновена. Това трябва да се повтаря постоянно, защото винаги има нови опити още веднъж да се разговаря за границите. Не можем да направим това", отбеляза Меркел.

Приемайки идеята за териториални промени, и Вучич, и Тачи поемат рискове. За повечето албанци Косово е неделимо и е неприемливо населените със сърби северни части да излязат от границите му. За мнозинството сърби - напротив, Косово е част от Сърбия и всякакви стъпки към признаването му е гавра с историческото им наследство. За да направи за сънародниците си по-приемлива идеята за промяна на границите, Хашим Тачи говори за присъединяване към Косово на населените с албанци общини Прешево, Медведжа и Буяновац, намиращи се в Южна Сърбия, но само можем да си представим реакцията на сърбите при перспективата да се разделят с още територии, които при това имат стратегическо положение - намират се на главния път, водещ от Сърбия към Македония и Гърция.

По всичко изглежда, че позицията на Вучич е по-уязвима. Пътят на Сърбия към Европейския съюз трябва да мине през "всеобхватно, юридически задължаващо нормативно споразумение" с Косово. За сръбския президент това няма да е постижимо, освен ако не признае реалността - а именно поражението на сърбите в битката за Косово - нещо, което политиците в Белград досега старателно избягваха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във