Банкеръ Daily

Свят

Камерън: При "Брексит" мирът в Европа ще е застрашен

Мирът в Европа ще е застрашен, ако Великобритания гласува за напускането на ЕС, предупреди британският премиер Дейвид Камерън.

"ЕС е допринесъл за помиряването на държави, които са се държали гуша за гуша десетилетия наред", припомни Камерън в реч в лондонския Британски музей, споменавайки различни конфликти, които са разтърсвали Европа през последните векове.

"В национален интерес на Великобритания е да се запази обща цел в Европа за избягване на бъдещи конфликти между европейски страни. За тази цел е необходимо Великобритания да остане член" на ЕС, заяви Камерън.

"Всеки път, когато обръщаме гръб на Европа, рано или късно съжаляваме за това. Или ние влияем на Европа, или тя на нас. А ако нещата в Европа тръгнат на зле, нека не си мислим, че ще можем да се опазим от последствията", предупреди британският премиер. Той също така настоя, че ЕС усилва влиянието, което Великобритания оказва върху света, докато привържениците на "Брексит"-а пък изтъкват, че влиянието на Великобритания ще е по-голямо, ако тя е извън ЕС.

Камерън дори включи в пледоарията си Уинстън Чърчил, премиер на Великобритания по време на Втората световна война.

"В следвоенния период той страстно поддържаше сближаването между западноевропейските страни, насърчаването на свободната търговия и изграждането на дълготрайни институции, за да не преживее нашият континент никога повече това кръвопролитие", припомни Камерън.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във