Банкеръ Weekly

Свят

Камерън между два огъня

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън е подложен на безпрецедентен натиск, след като през последните дни бе замесен в два скандала - с офшорна сметка на баща си и с провеждане на политическа кампания с държавни средства, съобщават местните медии.

Няколко дни след като бяха огласени 11.5 милиона документа, изтекли от адвокатското дружество "Мосак Фонсека" в Панама, Камерън призна, че е притежавал акции в регистрирания на Бахамските острови офшорен фонд на баща си. След като изтече информация за офшорните капитали, говорител на "Даунинг стрийт" заяви на 4 април, че това са неща, които засягат само семейството. На 7 април обаче Камерън съобщи, че няколко месеца преди да бъде избран за министър-председател, заедно със съпругата си е продал тези акции. По думите му: "Заедно със Саманта притежавахме 5000 акции в "Блеърмор инвестмънт тръст", които продадохме през януари 2010-а за около 30 000 лири." Той подчерта също така, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и с това, което е постигнал, с фирмата, която е създал, и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", увери британският премиер.

Представители на опозицията обаче заявиха, че признанието на Камерън на приключва въпроса, и поискаха пълно разкриване на финансовите операции, от които той се е облагодетелствал още като член на парламента и лидер на опозицията. Лейбъристкият депутат и член на опозиционния кабинет в сянка Оуен Смит посочи, че ръководителят на правителството трябва да изясни още редица въпроси, сред които и този: "Защо не е регистрирал участието си в офшорката още през 2005-а, когато е влязъл в парламента?" От двете най-големи опозиционни формации - Лейбъристката и Шотландската национална партия - поискаха той да направи изявление в понеделник пред Камарата на общините за финансовото си състояние.

Междувременно Дейвид Камерън е подложен и на обвинения, че е използвал държавни средства за политическа пропаганда, след като до милиони гласоподаватели бяха разпратени листовки, призоваващи ги да гласуват за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз на насрочения за 23 юни референдум. Камерън отговори, че "не смята да се извинява", че е впрегнал държавната машина зад каузата за оставането в ЕС, но бе остро критикуван в собствената си Консервативна партия, в която има силно лоби за излизане от съюза. "Недопустимо е в тези времена на ограничения 9 млн. паунда на данъкоплатците да бъдат изхарчени за едностранна пропаганда", е становището на министъра на правосъдието Майкъл Гоув, който е единият от четиримата министри, подкрепящи т. нар. Брексит.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във