Банкеръ Daily

Свят

Камерън готов за референдум за ЕС другото лято

Британският премиер Дейвид Камерън е готов да насрочи референдума за членството на страната си в Европейския съюз (ЕС) през юни 2016 г., ако лидерите на другите страни от общността приемат исканите от Лондон реформи в съюза, съобщи "Ройтерс", цитирайки "Таймс". Лондон ще представи исканията си на Европейския съвет през декември.

"Таймс" посочва, като се позовава на представители на правителството, че европейските партньори са били предупредени, че ако декемврийската среща на върха премине добре, Камерън ще предложи да проведе референдума още в средата на 2016 г. Министър-председателят е бил посъветван от другите лидери вотът да не бъде отлаган за след това, тъй като се очаква нова имиграционна криза в Европа през лятото на 2016 г. Според кабинета на министър-председателя все още не е решено коя ще бъде точната дата на вота – тя ще зависи от изхода от преговорите с Брюксел, като най-късният срок е краят на 2017 г.

Очаква се утре Дейвид Камерън да изпрати отворено писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което да бъдат посочени конкретните искания за реформи в общността.В писмото категорично ще бъде посочено, че ако не се постигне споразумение, консервативното правителство в Лондон ще подкрепи кампанията за излизане от ЕС на референдума. Също утре Камерън ще направи специално обръщение, посветено на предстоящия референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във