Банкеръ Daily

Свят

Жените в ЕС печелят средно с 16.2% по-малко от мъжете

Вера Йоурова

Европейската комисия започна обществена консултация за събиране на информация за въздействието на правилата на ЕС върху равното заплащане. Принципът на "равно заплащане за еднакъв труд" е залегнал в Договорите на ЕС, а правото на ЕС забранява пряка и непряка дискриминация, основана на пола.

Обществените консултации ще съберат информация от гражданите, публичните органи, социалните партньори, гражданското общество и изследователите, за да намерят начини за по-добро прилагане на принципа за равно заплащане, залегнал в европейското законодателство. 

Комисарят Вера Йоурова обяви, че жените все още печелят средно с 16.2% по-малко от мъжете в ЕС. "Това е просто несправедливо. Това неравенство не се е променило през последните няколко години. Необходимо е да работим заедно, за да постигнем промени и да се уверим, че това неравенство се превръща в минало", заяви Йоурова.

Тя обобщи, че продължаващата разлика в заплащането на жените и мъжете и това ограничено последващо действие изискват евентуални допълнителни мерки на равнище ЕС.

Консултацията относно законодателството на ЕС за равното заплащане е достъпна онлайн и ще продължи до 5 април

Facebook logo
Бъдете с нас и във