Банкеръ Daily

Свят

Израел ще отговори със сила, ако Иран блокира изхода на Червено море

Бенямин Нетаняху

Израел ще разгърне въоръжените си сили, ако Иран се опита да блокира протока Баб ел Мандеб, който свързва Червено море и Аденския залив, предупреди израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица Саудитска Арабия обяви, че прекратява транспортирането на петрол през невралгичния пролив, през който минава главният морски път между Близкия изток и Европа. Това стана след като подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен нападнаха два кораба в Баб ел Мандеб.

Саудитска Арабия и Иран от три години водят опосредствена война в Йемен, който се намира от източната страна на стратегическия проток. Хусите, които са заплашвали да блокират Баб ел Мандеб, обявиха миналата седмица, че имат капацитет да ударят саудитските пристанища и други мишени в Червено море.

Самият Иран не е заплашвал да блокира пролива. Той обаче предупреди, че ще затвори Ормузкия проток, на изхода на Персийския залив, ако му бъде попречено да изнася петрол.

"Ако Иран се опита да блокира протока Баб ел Мандеб, аз съм сигурен, че той ще се изправи срещу международна коалиция, която ще бъде решена да предотврати това, и тази коалиция ще включва всички видове войски на Израел", каза Нетаняху по време на парад на новопроизведени офицери от израелските военноморски сили в Хайфа.

На същото събитие израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че "наскоро е чул заплахи за увреждане на израелските кораби в Червено море". Той не даде подробности.

4,8 милиона барела петрол и производни продукти са преминавали дневно през Баб ел Мандеб през 2016 г. по данни на американските власти. Протокът е широк 29 километра, което прави стотици кораби лесна мишена, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във