Банкеръ Daily

Свят

Юнкер: Орбан няма място в ЕНП

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остро разкритикува унгарския премиер Виктор Орбан в интервю за френското издание "Льо Монд". Според Юнкер формацията на Орбан "Фидес" нямала място в семейството на Европейската народна партия, освен ако унгарският лидер не гарантира, че ще спазва ценностите и програмата на ЕНП. 

Ръководителят на Еврокомисията посочи миграцията и национализма като основни проблеми на Европейския съюз, с които общността трябва да се бори. Жан-Клод Юнкер категорично осъди и поведението на Вишеградската четворка по отношение на мигрантите.

Преди месец Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха за върховенството на закона в Унгария. По този начин бе задействана процедура за лишаване на Унгария от право на глас в Евросъюза. Последната дума ще има Съветът на ЕС. 

В резолюцията на парламента се говори за корупция и нагласени обществени поръчки с европейски средства. Има обвинения за блокиране ратификацията на Истанбулската конвенция и за неравенство между половете. 

Унгарското правителство е готово да оспори решението на Европейския парламент срещу страната по съдебен път. Неотдавна Виктор Орбан обяви, че няма никакви притеснения от изключването му от ЕНП. При такъв сценарий той се закани да създаде антимиграционно политическо движение и по този начин да спечели изборите за Европарламент през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във