Банкеръ Daily

Свят

Юнкер изключи възможност за "Брексит"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изключи възможността Великобритания да напусне Европейския съюз и заяви, че няма "план Б" преди разговорите с британския премиер Дейвид Камерън, съобщи АФП.

Юнкер поясни, че очаква Великобритания да остане в Общността като "конструктивен и активен член".

"Ако кажа сега, че имаме план Б, това би означавало някакъв вид готовност Комисията сериозно да предвиди, че Великобритания може да напусне ЕС", каза Юнкер на дебат в Европейския парламент в Брюксел.

Според него Комисията и председателят на Европейския съвет Доналд Туск работят по редица предложения за ключовата среща на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък и петък.

Остава да се реши дали предложенията "се разглеждат като справедливи за Великобритания и дали се разглеждат като справедливи за другите страни членки", продължи още Юнкер.

Камерън има четири ключови искания за реформи в ЕС: 4-годишно ограничаване на социалните помощи за граждани на ЕС, които работят във Великобритания; държави, които не членуват в еврозоната, такива като Обединеното кралство, да бъдат защитени срещу по-тясна интеграция във валутния съюз; възможност Лондон да избира дали да участва в по-тесен съюз; подсилване на националния суверенитет.

По-рано днес Камерън се срещна с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, за да получи подкрепа за реформата в ЕС.

ЕП ще работи бързо за приемане на законодателство, изисквано, след като Великобритания сключи сделка с европейските партньори, но не може да гарантира, че такова законодателство ще бъде прокарано, каза самият Шулц.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във