Банкеръ Daily

Свят

Италия няма да ратифицира СЕТА

Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. Това обяви италианският вицепремиер Луиджи ди Майо на среща на фермерска асоциация в Рим.

Споразумението, което премахва много от митата в двустранната търговия, влезе в сила миналия септември, но временно и трябва да бъде ратифицирано от всички страни-членки на ЕС. По този повод Ди Майо заяви, че едно от обещанията на правителството на антисистемното движение "Пет Звезди" и крайнодясната "Лига" е твърд курс в защита на италианските хранителни продукти.

"Само ако някой от италианските държавни служители в чужбина продължи да защитава зловредни договори като споразумението за свободна търговия с Канада, той ще бъде изтеглен от поста", добави той.

Италианският вицепремиер подчерта, че тази позиция означава да се стремиш към здравословен суверенитет, тъй като ако се занимаваш с италиански продукти на пазара, се опитваш да ги защитиш. Трябва да защитаваме Италия и италианската икономика, допълни Ди Майо.

Италианското правителство все по-твърдо се противопоставя на решенията на ЕС. 

Вчера италианският вътрешен министър Матео Салвини  заяви след среща с германския си колега Хорст Зеехофер, че Италия няма да се съгласи да приеме и един мигрант, върнат от Германия, докато Европейският съюз не предприеме действия за защита на външните си граници и не започне да споделя бремето на мигрантите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във