Банкеръ Daily

Свят

Италия чака извинение от Франция

Луиджи ди Майо

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо заяви днес, че все още очаква извинение от френския президент Еманюел Макрон заради критичните му коментари за имиграционната политика на Италия отпреди два дни, предаде Ройтерс.

Макрон каза, че Италия е действала "цинично и безотговорно", като затвори пристанищата си за мигрантски кораб по-рано тази седмица, причинявайки остър дипломатически спор между двете страни. В резултат на неразбирателството новият италиански премиер Джузепе Конте обмисля да отложи срещата си с френския президент, планирана за утре, отбелязва Ройтерс.

"Чакаме извинение. Ако получим такова, ще можем да тръгнем по нов път", каза Ди Майо пред италианско радио. Той добави, че "все още има време да се направи крачка назад, да се поднесе извинение и да се започне отначало".

Еманюел Макрон проведе тази нощ "сърдечен разговор" с Джузепе Конте, предаде междувременно Франс прес като се позова на френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо.

"Бихме желали Джузепе Конте да пристигне", посочи тя тази сутрин пред радио "Европа 1" по повод насрочената за утре визита на италианския министър-председател в Париж, която Рим заплашва да отмени, ако Франция не поднесе извинения след изявления на Макрон, сметнати от италианските власти за "неприемливи".

"Имаме нужда от диалог с Италия, тя е важен наш партньор, важен съсед. Президентът и Джузепе Конте се видяха за кратко на срещата на Г-7 в Канада, ще е интересно и полезно да се видят за по-дълго", каза Натали Лоазо.

"Никой никого не поучава", увери тя, запитана за думите на Макрон, като припомни и "достойните за съжаление италиански изказвания за Франция".

Facebook logo
Бъдете с нас и във