Банкеръ Daily

Свят

Истанбулски прокурор взет за заложник

Въоръжени нападатели взеха за заложник прокурор в съдилище в Истанбул и заплашиха да го убият, ако турските власти не изпълнят исканията им. Крайнолявата групировка "Революционен фронт за освобождение на народа" е поела отговорност за отвличането и е публикувала снимка, на която един от похитителите е опрял пистолет в главата на обвинителя.

Според турските медии отвлеченият прокурор се казва Мехмет Селим Кираз и е работил по дела, свързани с антиправителствените протести в Истанбул през 2013 г. Кираз е разследвал смъртта на 15-годишния Беркин Елван, който бе ударен с газова граната по време на полицейския щурм на истанбулския парк "Гези" и почина след 268 дни в кома.

Похитителите обвиняват управляващата Партия на справедливостта и развитието в убийството на момчето и искат полицаите, които са отговорни за смъртта му, да си признаят вината в изявление пред телевизията. От групировката искат още свързаните с инцидента полицаи да бъдат съдени от народен съд, а процесите срещу демонстрантите, участвали в протестите след раняването на Елван, да бъдат прекратени.

Полицията е отцепила шестия етаж на съдебната палата, където се намира офисът на прокурора, и преговаря с похитителите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във