Банкеръ Daily

Свят

Иранските военни ще напуснат Сирия и Ирак само ако правителствата им го поискат

Иранските военни съветници ще напуснат Сирия и Ирак, веднага щом правителствата на тези страни отправят такава молба към Техеран. Това заяви днес Али Акбар Велаяти, съветник по международните въпроси на иранския върховен лидер Али Хаменей.

Военните съветници от Иран се намират в Ирак и Сирия по молба на техните власти, подчерта Велаяти. "Щом те кажат, че нямат нужда от нашите военни съветници, Иран няма да има съмнения, за да си тръгне оттам", увери той, говорейки в Москва пред международния дискусионен клуб "Валдай".

Веднага щом Иран и Русия си тръгнат от Сирия, терористите ще се върнат в тази страна, отбеляза Велаяти.

Иран "ще се противопостави мощно на американците" и ще подпомага Сирия в случай на агресия от страна на САЩ, обеща съветникът на Хаменей.

"Не желаем да преговаряме с американците - каза той. - Това са хора, които нарушават договореностите за Иран, утвърдени от Съвета за сигурност на ООН. Защо да им имаме доверие, да преговаряме с тях?", попита Велаяти.

Иран ще се справи с проблемите, които ще се появят след забраната на САЩ върху износа на ирански петрол, увери съветникът на аятолах Хаменей. "Ще е трудно, ще е тежко, но ние също се научихме как да правим маркетинг, как да получаваме пари за петрола. Неразрешими въпроси няма. Проблеми ще има, но те няма да останат неуредени", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във