Банкеръ Weekly

Свят

Иран и Шесторката се разбраха

Могерини и Зариф на общата пресконференция след края на преговорите

След изтощителни преговори, често на ръба на провала, в швейцарския град Лозана се стигна до споразумение, откриващо пътя към окончателно решаване на проблема с иранската ядрена програма. На осмия ден от разговорите между Иран и Шесторката (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) върховният дипломатически представител на ЕС Федерика Могерини и  иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, съобщиха за дългоочаквания пробив.

"Днес направихме решителна крачка. Достигнахме решение по ключовите параметри на съвместния бъдещ план за действие. Това решение е критично важно, то заложи основите на окончателния текст на съвместен всеобхватен план", обяви Могерини. Тя допълни, че процесът на подготовка на окончателния договор трябва да приключи до 30 юни.

За какво се разбраха страните?

Иран ще съкрати броя на центрофугите си за обогатяване на уран с две трети - от сегашните 19 хил. на 6104, като всички трябва да са от първо поколение. Ислямската република се ангажира също така да се откаже от всички по-модерни апарати и да не се сдобива с такива в продължение на 10 години. Това ще позволи да бъде увеличен до една година срокът, който ще е нужен на Иран, за да произведе материал, достатъчен за ядрено оръжие, коментираха от Държавния департамент на САЩ. Според експертите в момента този срок е от два до три месеца.

Освен всичко друго Техеран се съгласи в продължение на 15 години да не обогатява уран до над 3.67% - ниво, значително по-ниско от необходимото за военни цели.

Колкото до Европейския съюз и САЩ, те ще отменят действието на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) установи, че страната изпълнява своите ключови ангажименти. Това ще стане след сключването на окончателния договор по-късно тази година, паралелно с решение на ООН. Санкциите обаче, които Вашингтон налага на Техеран във връзка с обвиненията, че поддържа терористични организации, не са предмет на сегашното споразумение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във