Банкеръ Daily

Свят

Иракската армия влезе без бой в обширни райони около Киркук

Иракските правителствени сили за взели контрола над обширни райони в богатия на петрол регион Киркук без съпротива от кюрдските пешмерги, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс.

Преди това бе съобщено, че в полунощ иракските сили за започнали да се придвижват към важна военновъздушна база и петролните полета на запад от града.

Иракският премиер Хайдер ал Абади е издал заповед на войските да гарантират сигурността в Киркук в сътрудничество с населението и пешмергите.

Иракската телевизия съобщи, че досега не е отбелязано нито едно въоръжено стълкновения между правителствените сили и кюрдските отряди, дислоцирани в провинцията.

Американският Държавен департамент заяви, че наблюдава развитието на събитията в спорния регион и е "много загрижен" относно съобщенията за конфронтация. Пентагонът призова Ирак и кюрдските сили "да избягват действия, ескалиращи напрежението" и да започнат диалог за решаване на разногласията си, предаде Ройтерс.

Би Би Си припомня, че напрежението за бъдещето на Иракски Кюрдистан възникна след референдума за независимост на кюрдите през септември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във