Банкеръ Daily

Свят

Йоханис иска да разшири референдума за правосъдието в Румъния

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес, че ще поиска нова консултация с парламента във връзка с планирания референдум на 26 май по темата за правосъдието, за да бъде разширена сферата, която допитването ще обхване, съобщават Аджерпрес и Медиафакс.

"Ще се обърна към парламента за нова консултация, която да разшири сферата на обхват за референдума, за да го напрвим по-ефективен и по-силен", заяви държавният глава, цитиран от БТА.

Президентът отново потвърди, че на 26 май ще има референдум и отправи критики към лявото правителство.

"Знае се, че правителството на Социалдемократическата партия (СДП) се провали. Дългообещаваните регионални болници не съществуват дори на хартия. Магистралите се загубиха по коридорите и чекмеджетата на ресорните министри. Икономиката страда заради експериментите на СДП", заяви президентът.

По думите му "най-лошото е, че щурмът на СДП срещу правосъдието не спира". "Издават се извънредни постановления от правителството напълно непрозрачно, без предварителни консултации, без да има яснота, и това се случва в изключително чувствителни области. СДП управлява чрез извънредни постановления в областта на правосъдието и това повече не може да се търпи", изтъкна Йоханис.

"Предупреждавам правителството да не издава повече извънредни постановления в сферата на правосъдието и наказателната политика, докато не се произнесе народът, докато не научим суверенната воля на румънците", призова още президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във