Банкеръ Daily

Свят

Икономиката на ЕС и мигрантите са акцент на срещата в Братислава

S 250 52a2df1a 3e70 4d5f 9d21 5670e7fa936d
S 250 f25e8ed6 0af5 4291 b802 1e5691eae1aa
S 250 5e2626e8 e4ca 4084 b416 f8cf94fd6ee5

Конкурентноспособността на европейската икономика, сигурността и мигрантската криза са акцентите на срещата на лидерите на ЕС в Братислава. Пристигналите на място лидери планират да поставят "честна диагноза“ за положението в ЕС на фона на Брексит.

Премиерът Бойко Борисов участва в неформалната среща на държавните и правителствените ръководители, на която ще бъде обсъдено бъдещето Съюза. На срещата ще бъде поставен и въпросът за оказване на подкрепа на страната ни за охрана на границата с Турция. Борисов разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и премиера на Люксембург и ги запозна с проблемите, свързани с миграцията и охраната на външната граница на Евросъюза. Борисов нагледно показа границата на карта и посочи, че България се нуждае от подкрепа.

"Сигурността, конкурентоспособността на европейската икономика, подобряването на комуникацията между жители на ЕС, ролята на общността като глобален играч са темите на срещата“, заяви словашкият министър на външните работи Мирослав Лайчак.  

Срещата е  неофициална, защото конкретни решения по различните въпроси пред ЕС няма да бъдат приемани. 

При пристигането си унгарският премиер Виктор Орбан  коментира, че европейските институции не трябва да използват "законодателни трикове“, за да заблуждават суверенните нации и държави по отношение на миграцията.

"Квотите за прием на мигранти сред страните членки на ЕС трябва да са доброволни, а не задължителни. Нациите членки на ЕС не могат да приемат това“, заяви Орбан.

Преди срещата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС е в критична ситуация. "В критична ситуация сме. Трябва да покажем с действията си, че можем да се справяме по-добре. Трябва да акцентираме върху области като сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството по отношение на отбраната, икономическия растеж и заетостта", подчерта канцлерът.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във