Банкеръ Weekly

Тенденции

Идва времето на онлайн инспекторите

Силвия-Ивоне Кауфман предупреди за капаните при виртуални плащания.
S 250 e6867bea 8939 4b51 b806 e33cb2c32028
S 250 5d560af7 7307 4202 9515 3e60d24cbbba
S 250 5c246c23 b072 485d 86f9 9c32a46397a2

Строги наказания за виртуалните престъпници, настъплението на Манфред Вебер към шефското място в Еврокомисията, голям жест към САЩ за внос на земеделски продукти, правото на безплатен плод и мляко за над 30 млн. деца в общността и регламентът срещу некачествените стоки на пазара  бяха сред основните теми от европейския дневен ред през отиващата си седмица. 

Безкасовите плащания - все по-сигурни

Комисията по правосъдие в Европейския парламент актуализира правилата за безкасови плащания като тези, които се правят с кредитни карти или мобилни приложения. Депутатите гласуваха повече права на жертвите на киберпрестъпления и план за борба с измамите и фалшифицирането на непарични платежни средства - карти, електронни портфейли, мобилни плащания и виртуални валути.

"Безкасовите плащания непрекъснато се увеличават в цифровата ера. Това доведе до измами с непарични плащания, като например кражба на кредитни карти или измами, използващи по-нови технологии като скиминг или фишинг, които се оказаха важен източник на доходи за организираната престъпност“, заяви докладчикът Силвия-Ивоне Кауфман. Тя подчерта, че цифровизацията промени начина, по който плащаме, и тъй като непаричните плащания стават все повече и повече, престъпниците използват празнините в сегашните правила. Депутатите пък предупредиха, че пропуските и различията в законодателствата на страните от ЕС могат да възпрепятстват предотвратяването, разкриването и наказването на тези престъпления.

Новите разпоредби предвиждат от три до пет години затвор за нарушителите в зависимост от степента на злоупотребата. Предвижда се мярката да включва и сделки с виртуална валута. За целта обаче се налага подобряване на сътрудничеството в рамките на общността, за да се гарантира, че трансграничните измами няма да останат неразкрити. Друг акцент е, че потърпевшите от измами с безкасови плащания ще получават безплатна правна помощ и съвет от финансисти. За целта Европарламентът възнамерява да проведе голяма кампания  за превенция и повишаване на осведомеността - например обучение и постоянни онлайн съвети с практически примери за случаи на измами.

Манфред Вебер устремен към поста на Юнкер

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер подкрепи предложението водачът на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер да застане начело на дясноцентристите на европейските избори през 2019 година. Така кандидатурата му за председател на Европейската комисия става още по-силна.

Канцлерът Ангела Меркел вече обяви на среща с лидера на ЕНП Жозеф Дол, че поддържа кандидатурата на Вебер. Като ръководител на най- богатата страна в Евросъюза Меркел ще има значително влияние върху избора на ЕНП на водещ кандидат на десноцентристите, тоест на кандидат за председател на Европейската комисия. Това означава, че Вебер има сериозни шансове да бъде одобрен. Тогава той би станал първият германец - председател на ЕК, от повече от половин век.

Членуващите в ЕНП партии участват в управлението в девет от 28-те държави от ЕС и водят в социологическите проучвания в голяма част от Европа.

Брюксел подаде ръка на Вашингтон

Eврокомисията поиска от страните членки нов мандат за преговори със Съединените щати за импорта на говеждо, което ще доведе до увеличаване дела на американското месо на европейския пазар  за сметка на вносителите от Латинска Америка и Австралия. Тази стъпка е част от договореностите между председателя  на комисията Жан-Клод Юнкер и американския президент Доналд Тръмп, постигнати на срещата им през юли.

"Ние следваме ангажимента, поет в отговор на загрижеността на САЩ за изпълнението на квотите по взаимно задоволителен начин в съответствие с правилата на Световната търговска организация. С тази стъпка ние също така допринасяме за намаляване на напрежението от двете страни на Атлантика ", коментира еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

След срещата в Белия дом на 26 юли президентът Тръмп се похвали, че е постигнал търговски пробив, който ще отвори пазари за американските фермери и работници. Брюксел обаче настоя, че селскостопанската политика е извън обхвата на договорките с изключение на вноса на соя.

Европейският съюз се съгласи да преговаря за нулеви мита на промишлените стоки, увеличаване на вноса на втечнен газ и за отпадане на субсидиите в замяна на обещанието на Тръмп да преосмисли увеличените мита за стоманата и алуминия и да не оскъпява вноса на европейски коли в САЩ.

Безплатен плод и мляко за над 30 млн. деца

В рамките на схемата за безплатен училищен плод и мляко всяка учебна година в общността се отделят 250 млн. евро. Въпреки че участието в нея е доброволно, всички държави членки на ЕС се включиха частично или цялостно и така през учебната 2017-2018 година бяха обхванати над 30 млн. деца в целия Европейски съюз .

"Важно е да се знае как се произвеждат храните и колко труд е необходим, докато стигнат до трапезата ни. Благодарение на схемите на Евросъюза за училищата децата не само научават различни неща за селското стопанство и производството на храните, но и консумират качествени продукти, което е в интерес на здравето им. Никога не е твърде рано, за да се наслади човек на хубава храна!", изтъкна европейският комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Изборът на продуктите за учениците зависи от здравни и екологични съображения, от тяхната сезонност, разнообразие и наличие. Страните членки могат да насърчават закупуването на местни или регионални храни, късите вериги на доставка, ползите за околната среда и схемите за качество на селскостопанските продукти.

Строг контрол на стоките на европейския пазар

Комисията по вътрешния пазар в Европейския парламент одобри правила за по-добра проверка и безопасност на стоките, които се продават в Европейския съюз. Пакетът "Стоки" съдържа две законодателни предложения - за спазване и изпълнение и за взаимното признаване. Заедно те целят засилване на проверките, извършвани от националните органи и митническите служители, за да се предотврати продажбата на опасни продукти на европейските потребители и да се улеснят търговците при продажбата на продуктите им в цяла Европа. Тези мерки следва също така да попречат на нелоялните търговци да получат несправедливо конкурентно предимство пред компаниите, които спазват правилата.

По данни на Европарламента на пазара в ЕС продължават да се предлагат некачествени стоки и такива със съмнителен произход. Проверки от органите за надзор са показали, че 32% от играчките, 58% от електронните устройства, 47% от строителните продукти и 40% от инспектираните лични предпазни средства не отговарят на изискванията за безопасност. Част от тях са без информация за потребителите (например етикетиране или поставяне на предупреждения), което е задължително условие за търговия в общността.

На територията на съюза действат над 500 различни институции, отговарящи за надзора на пазара. Предложеният регламент предвижда тези звена да си сътрудничат и да се координират по-добре чрез засилен обмен на информация за дефектни или опасни продукти и  текущи разследвания.

Нарастването на обема на електронната търговия и появата на нови технологии създават нови предизвикателства и заплахи. Новите правила изискват от държавите членки да осигурят подходящо наблюдение и на пазара на продукти, продавани онлайн. Това предполага на територията на ЕС да има достатъчно "онлайн инспектори", които да извършват тези дейности.

Принципът на взаимно признаване пък изисква законно търгуваната в една страна стока да не бъде забранена в друга. Предложените изисквания относно взаимното признаване имат за цел да намалят търговските бариери в рамките на единния пазар, да опростят процедурите за дружествата и националните органи, да засилят трансграничното сътрудничество и да подобрят решаването на проблемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във