Банкеръ Daily

Свят

Идентифицирани са заподозрените за нападението над Скрипал

Сергей Скрипал и дъщеря му

Британски следователи смятат, че са идентифицирали заподозрените за нападението с нервнопаралитичното вещество "Новичок" срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в британския град Солсбъри през март, предаде Ройтерс, като се позова на Прес асошиейшън.

Няколко руснаци са замесени в опитите за убийство, съобщи пред Прес асошиейшън източник, запознат със следствието.

ДПА посочва, че самоличността на заподозрените е била потвърдена с кръстосани проверки на записи от камери за наблюдение на хора, влезли във Великобритания в този период.

Великобритания неведнъж е заявявала, че Русия е отговорна за нападението, но Москва отрича, добавя ДПА.

Организацията за забрана на химическите оръжия междувременно заяви, че е взела проби, за да определи какво е веществото, за което се предполага, че е предизвикало смъртта на британска гражданка в английския град Еймсбъри на 8 юли и заболяването на нейния партньор, предаде Ройтерс.

Британското правителство поиска от ОЗХО независим анализ, за да бъде определено веществото, което според Лондон е "Новичок" - същото нервнопаралитично вещество, използвано, за да бъдат отровени бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март.

Екип от ОЗХО ще изпрати две отделни проби от веществото за анализ в лаборатории и ще уведоми Лондон за резултатите.

Служители на антитерористичното подразделение на британската полиция претърсват парк в Солсбъри, където е възможно жертвите на отравянето в Еймсбъри да са намерили флакона с токсичното вещество, съобщи на страницата си в интернет полицията в графство Уилтшър. Очаква се претърсването да продължи няколко дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във