Банкеръ Weekly

Свят

Ядовете на Камерън едва започват

Двубоят предстои.

Договореният специален статут на Великобритания в рамките на Европейския съюз ще й осигури възможност да се възползва от "най-доброто и от двата свята". Това обеща Дейвид Камерън пред парламентаристите в Камарата на общините, когато им представи резултатите от преговорния маратон в Брюксел на 18-19 февруари. "Ние ще бъдем част от тези аспекти на Европа, които работят за нас, и ще оказваме влияние върху решения, които ни засягат. Но ще бъдем извън аспектите на Европа, които не ни вършат работа", резюмира британският премиер стратегията, която смята да следва оттук нататък, за да накара сънародниците си да гласуват "за" оставане в ЕС на насрочения за 23 юни референдум.

През последните месеци Камерън вложи всичките си умения, за да убеди и сънародниците си, и света, че за Острова няма място в Единна Европа в сегашния й вид. Но сега ще трябва да убеди британците в обратното - че общността е достатъчно променена след двете денонощия пазарлъци в белгийската столица и си струва оставането в нея. Така че - въпреки успешния край на преговорите, резултатът от референдума далеч не е в кърпа вързан. След като бе освободен от бутилката, духът на "Брексит"-а заживя собствен живот и не е по силите на Дейвид Камерън да го успокои отново.

Близо половината от депутатите от Консервативната партия вече обявиха, че ще агитират в полза на излизането на Великобритания от съюза, съобщи "Таймс" - общо 150 от 330, а през септември миналата година съветниците на министър-председателя смятаха, че броят на евроскептиците сред парламентаристите възлиза само на около 80 души. Към тях се присъединиха и шестима от министрите и 20 техни заместници. Най-големият удар обаче дойде от неочаквана посока - от кмета на Лондон Борис Джонсън. Изключително харизматичният Джонсън, смятан за втори по популярност в Консервативната партия след самия Камерън, реши след известно колебание да се опълчи срещу лидера с думите, че "британският народ е заслужавал по-добро споразумение", и предложи след "Брексит"-а да започнат нови преговори с ЕС за по-добра сделка.

Ударът, който Джонсън нанесе на противниците на напускането, е тежък, защото като един от най-харесваните политици той би могъл реално да привлече на своя страна много от колебаещите се избиратели. Неговата намеса има още един важен аспект - легитимността, която името му дава на евроскептиците. Борещите се за напускане на Евросъюза британци са представени в две основни течения, които не се спогаждат помежду си - популистката Партия на независимостта на Найджъл Фараж, която отблъсква по-умерените британци, и доминираната от евроскептични консерватори кампания "Гласувай за напускане", страдаща от липсата на ярки лидери. Точно тази празнина сега ще запълни лондонският кмет. И макар че той не се бута в първите редици на борещите се за напускане и избягва откритата конфронтация с партийното ръководство, е повече от ясно, че с наближаването на 23 юни името му ще бъде все повече използвано. Особено ако везните на обществените предпочитания се наклонят в полза на оставането в ЕС. Джонсън просто няма да има избор, тъй като от това ще зависи и собственото му политическо оцеляване.

Всъщност, заемайки страната на евроскептиците, кметът поема сериозен риск. Досега според вездесъщите британски букмейкъри най-вероятният наследник на Камерън за лидерския пост на консерваторите бе финансовият министър Джордж Озбърн, който е и сред съюзниците на премиера в кампанията му за оставане в общността. Но евентуалната победа на евроскептиците ще размести пластовете в партията и ще изтика нагоре "русата амбиция Борис", както го нарече Марк Гилбърт от "Блумбърг". Възможно е тя да сложи край на кариерата на Камерън и именно градоначалникът да седне на стола му. Ако обаче се реализира обратният вариант и Островът остане в съюза, Джонсън ще бъде принуден да се сбогува с амбициите да стане нещо повече от столичен кмет. Не че този пост е маловажен, но все пак  е извън "голямата политика".

Така или иначе, ръкавицата беше хвърлена и на премиера не му остана друго, освен да я вдигне - "докрай вбесен" от предателството на кмета, както твърдят източници, цитирани от интернет изданието "Политико". Пред парламента Камерън яростно атакува позициите на Джонсън и подложи на присмех предложението му за напускане на ЕС с цел получаване на по-добра сделка за държавата, определяйки го като "несериозно". Идеята да се излезе от общността, за да се седне отново на масата за преговорите, премиерът сравни с това съпрузи да започнат процедура за развод с идеята да заздравят брака си. По този начин той жегна косвено Джонсън и за проблемите в собствения му брак, за които преди време информираха британските медии.

Когато пое инициативата да предоговори членството на Великобритания в Европейския съюз, след което да го подложи на референдум, Дейвид Камерън възнамеряваше по този начин веднъж завинаги да приключи с разногласията по въпроса, който раздира както Консервативната партия, така и британското общество. Само че включването на Борис Джонсън в битката показа, че вътрешнопартийният ефект може да се окаже точно обратен. Колкото до обществото, показателно е изказването на лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън, че ако на 23 юни спечели "Брексит"-ът, това почти сигурно ще доведе до втори шотландски референдум за излизане от Обединеното кралство, защото никой не може да накара шотландците да излязат извън ЕС "против волята им".

При това положение залогът пред Дейвид Камерън е наистина голям.

Facebook logo
Бъдете с нас и във