Банкеръ Weekly

Свят

И обвинения в шпионаж се намесиха в Брексит

Джереми Хънт

Напрежението около преговорите за излизането на Великобритания от съюза се засилва, след като времето изтича, а изгледи за постигане на споразумение няма. Атмосферата не се подобри, след като представители на Европейския съюз в преговорите изказаха подозрение, че са били подслушвани от британските тайни служби.

Подозренията били озвучени за първи път на 13 юли, съобщи в. "Дейли телеграф". Тогава членът на преговарящия по Брексит европейски екип Сабине Веянд обърнала внимание на колегите си как в ръцете на британците са се озовали документи от поверителна презентация от 5 юли, в които се излага негативната оценка на Европейската комисия за запазването на общия пазар с Обединеното кралство.

Само няколко часа след презентацията Великобритания прокарала на най-високо ниво искането си Европейската комисия да не публикува информацията за съдържанието й. При евентуалното й разгласяване визията на британското правителство за бъдещите отношения с Евросъюза нямало да бъде одобрена и това би бил тежък удар за премиера Тереза Мей. Оценката на Комисията не била оповестена и на 6 юли на правителственото заседание в резиденцията Чекърс, Мей получи подкрепа за план си за Брексит, а министрите Борис Джонсън и Дейвид Дейвис подадоха оставка.

"Дейли телеграф" не посочва какво значи формулировката "на най-високо ниво", но припомня, че на 5 юли се състоя среща между Мей и германския канцлер Ангела Меркел, на която и двете заявиха, че преговорите по Брексит навлизат в решаващия си етап.

Представители на британското правителство обаче коментираха, че предположенията за подслушване са плод на силно развито въображение и че Лондон се сдобива с тайна информация в Брюксел по съвсем други начини. Като основен "канал" се посочва предоставянето на сведения от страна на симпатизиращи на Великобритания европейски бюрократи. Въпреки това и двете страни са взели мерки срещу подслушване на преговорите за Брексит. Властите на Евросъюза ще прибират мобилните телефони и другите електронни устройства на британците, а делегацията на Великобритания ще си носи собствени принтери от страх европейската техника да не създаде тайни копия на документите им.  

Междувременно британският министър на външните работи Джереми Хънт предупреди, че би било "огромна стратегическа грешка", ако не се постигне споразумение с Брюксел, преди Великобритания да напусне Европейския съюз през март. "Ние не смятаме, че това ще е в интерес на която и да било европейска държава от ЕС или извън него", отбеляза Хънт по време на посещение в Латвия. Според него "все повече страни се обявяват за прагматичен подход". 

Ден по-рано във финландската столица Хелзинки Хънт заяви, че рискът от Брексит без споразумение се увеличава и Европейската комисия трябва да промени поведението си, за да се избегне подобно развитие. По думите му "всички трябва да сме готови за възможността за хаотичен Брексит без сделка" и британското правителство правело всичко по силите си, за да избегне такъв развой. Но била нужна и "промяна на подхода от страна на Европейската комисия".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във