Банкеръ Daily

Свят

И Австрия строи ограда по границата си

Австрия предприема мерки като част от усилията да овладее потока от хиляди имигранти, които всеки ден влизат в страната, съобщава агенция "Ройтерс". По информация от високопоставени австрийски служители, страната ще построи 3.7-километрова ограда по най-натоварената си граница - тази със Словения.

"Подготвя се и изграждането на 25-километрова ограда в кратък срок", заяви по време на пресконференция директорът по обществена безопасност Конрад Кьоглер. Той подчерта, че става въпрос за елементарно съоръжение, чиято цел е просто да маркира ясно границата.

"Не можем да говорим за "затваряне на границите", обясни федералният министър по въпросите на изкуствата, медиите и конституционните въпроси Йозеф Остермайер, .

На свой ред вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер обясни, че ЕС е информиран за решението на Виена.

По информация от агенция "Франс прес" подобна мярка между две страни, част от Шенгенското пространство за свободно движение, се прилага за първи път.

Страните в съюза, през които минава най-големият наплив мигранти подобно на Австрия също предприемат мерки. Припомняме, че вчера Словения започна да строи ограда по границата с Хърватия, а по-рано днес Германия реши да удължи граничния контрол до средата на февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във