Банкеръ Daily

Свят

Християнсоциалният съюз отрече слух, че къса с Меркел

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Християнсоциалният съюз (ХСС) побърза да отрече днес, че планира да сложи край на десетилетния си съюз с християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел, след като подобна информация се появи във фалшив профил в Туитър, предаде Ройтерс.

Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС Ханс Михелбах определи информацията като "глупости" и подчерта, че партията иска да запаси съюза си с християндемократите и да съхрани коалицията.

По-рано в профил в Туитър, претендиращ, че принадлежи на германската медия "Хесишер рундфунк", беше публикувана информация, че вътрешният министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е обявил край на съюза във вътрешно съобщение. Малко по-късно медията потвърди, че профилът е фалшив.

Някои медии в Германия за кратко се хванаха на информацията, публикувана във фалшивия профил, според която премиерът на провинция Хесен Фолкер Буфие от Християндемократическия съюз (ХДС) заявил във вътрешен имейл, че Зеехофер слагал край на съюза между ХСС и консерваторите на Меркел, посочва Асошиейтед прес.

Според говорителя на Меркел Щефен Зайберт има признаци, че съобщението в Туитър всъщност е дошло от автор от сатиричното списание "Титаник".

Подразделението на ХДС в Хесен потвърди, че информацията е фалшива.

Меркел продължава да е убедена, че е необходимо европейско решение по бежанския въпрос, който разделя нейните консерватори, заяви правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

Разногласието между нейните християндемократи и баварските им съюзници от ХСС заплашва бъдещето на управляващата й коалиция в момент, когато разделението в Европа по въпроса с мигрантите също достига връхна точка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във