Банкеръ Daily

Свят

Хорст Зеехофер се отказва от лидерството на Християнсоциалния съюз

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще се оттегли от лидерския пост на Християнсоциалния съюз (ХСС), заявиха партийни източници, цитирани от ДПА и Ройтерс.

Зеехофер също така е казал пред членове на своята партия, че възнамерява да напусне министерския пост преди края на сегашния законодателен период през 2021 г., заявиха източниците, участвали в разговорите с него.

Очаква се той официално да обяви своето оттегляне като лидер на ХСС тази седмица. Нов лидер би трябвало да бъде избран на конференция в началото на следващата година.

Зеехофер беше верен съюзник на германската канцлерка Ангела Меркел, но се превърна в неин критик заради разногласия за миграцията.

Спорът между двамата по този въпрос по-рано през годината до голяма степен се разглежда като причина за намаляване на популярността на трите партии от управляващата коалиция - християндемократите на Меркел, ХСС и социалдемократите.

ХСС отбеляза най-лошия си резултат от 1950 г. на провинциалните избори в Бавария миналия месец.

След слабото представяне на християндемократите на провинциалните избори в Хесен през октомври Меркел също обяви, че ще се оттегли от лидерския пост на своята партия и че това й е последен мандат като канцлер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във