Банкеръ Daily

Свят

Хакери публикуваха телефона, мейла и кредитните карти на Ангела Меркел

Хакери публикуваха в интернет лични данни на стотици германски политици от различни партии, предадоха ДПА и ТАСС, като се позоваха на телевизия А Ер Де.

Сред тях е и канцлерът Ангела Меркел, чиито данни - имейл адрес, номер на факс и писма от и до нея, са изтегли в Туитър.

Сред засегнатите е и германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава „Билд”.

Данните на политиците, разпространени в Туитър, включват информация за кредитни карти, адреси, номера на мобилни телефони, лични писма и копия от лични карти. Няма потвърждение дали всички данни са истински. Самоличността и мотивите на хакерите засега са неизвестни.

Разкрити са и над 3,4 гигабайта данни и лични снимки на известния сатирик Ян Бьомерман, който преди две години разгневи турския президент Ердоган със стихотворение.

От кибератаката, изглежда, са засегнати всички парламентарно представени партии освен "Алтернатива за Германия", отбелязва ДПА.

Говорител на парламентарната група на "Левите" каза, че лидерът на партийната фракция в Бундестага Дитмар Барч е бил лично засегнат, предаде Ройтерс.

Министърката на правосъдието Катарина Барли осъди изтичането на данните, което нарече "сериозно" и атака срещу германската демокрация.

Извършителят на тази атака иска да накърни доверието в нашата демокрация и в институциите ни, каза тя и подчерта, че той трябва незабавно да бе открит и да се изясни какви са били мотивите му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във