Банкеръ Weekly

Свят

Гърция поема юздите на ЕС

Гръцките власти наложиха 18-часова забрана за протести в центъра на Атина по време на събитията, планирани да отбележат настъпването на шестмесечното председателство на страната в Европейския съюз.

Повече от 2000 полицаи ще охраняват церемонията. Въпреки това, някои от гръцките активисти отказват да се придържат към наложената забрана.

"Европейският съюз и Европейската централна банка продължават да затягат примката около вратовете ни, настоявайки служителите да бъдат уволнени в държавните болници и училища", каза Петрос Константину организатор на протест в центъра на Атина.

Само девет души са били назначени като държавни служители за администриране на шестмесечното председателство на ЕС. За сравнение средния брой на администрацията в други страни достига до 250 души. Частни гръцки компании ще се грижат за всяко пътуване и събитие, свързано с ротационния лидерски пост.

Атина поема ротационното председателство в критичен момент, както за страната, така и за ЕС. През първите шест месеца на 2014-а трябва да бъдат взети важни решения за икономическата политика и бъдещето на общността.

Гърция се надява да излезе от изтощителната шестгодишна рецесия по време на своето председателство и да преговаря за нова сделка за дълга с международните кредитори. Страната е настроена положително и да постигне целта си за първичен бюджетен излишък. "Ако се придържаме към нашата основна програма, вярвам, че тези това ще се случи по време на нашето председателство", коментира финансовия министър Янис Стурнарас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във