Банкеръ Daily

Свят

Гърция: Липсата на уважение от страна на Русия трябва да спре

Мария Захарова

Изявленията на представител на министерството на външните работи на Русия са типичен пример за липса на уважение към трета страна, заяви вчера гръцкото външно министерство след коментари на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава АНА-МПА. 

Те също така показват липса на разбиране на съвременния свят, в който страните, независимо от големината си, имат автономия и могат да прилагат независима, многостранна и демократична външна политика, се посочва в изявлението на гръцкото външно министерство.

"Този тип негативна логика е накарала четиримата руски граждани да предприемат стъпки, които доведоха до тяхната депортация или до забраняване на влизането им в страната. Доказателствата, въз основа на които Гърция предприе действия, бяха представени своевременно на руските власти. Самите руски власти много добре знаят какво правят техните хора", посочва министерството.

"Тази продължаваща липса на уважение към Гърция трябва да спре. Никой няма право и не може да се намесва във вътрешните работи", подчертава още институцията. "И накрая, необоснованите твърдения, че това решение е взето под натиск от трета страна, не заслужават коментар и показват манталитет на хора, които не познават принципите и ценностите на гръцката външна политика".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че изгонването на двама руски дипломати от Гърция ще има последствия и че Атина е била подложена на "силен натиск" да ги изгони, предаде ТАСС.

"Ние прекрасно разбираме, че натискът, на който е била подложена Гърция, е бил много силен. Със сигурност мога да кажа, че се опирам на факти", каза Захарова, като добави, че Атина е успяла да устои на "първите вълни на натиска", и по-конкретно в ситуацията, при която солидарността се използваше като аргумент за въвличане на страните в "провокационната дейност на Великобритания".

"В този случай това беше игра, в която, разбира се, Гърция беше въвлечена. Играта беше многоетапна, ние просто знаем това", каза говорителката на министерството. Тя подчерта, че в случая натиск над Атина са оказали не само британски представители, но и американските им партньори.

Атина обяви миналата седмица, че е изгонила двама руски дипломати и е забранила на други двама достъп до страната, като ги обвини в намеса във вътрешните работи чрез насърчаване на демонстрациите срещу споразумението за името на Република Македония. Дипломатите бяха обвинени също, че са опитали да подкупят гръцки официални представители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във