Банкеръ Daily

Свят

Гърция гони двама руски дипломати

Алексис Ципрас и Владимир Путин

Гръцкото правителство гони двама руски дипломати, а на още двама ще бъде наложена забрана за влизане в страната. Атина ги обвинява в намеса във вътрешните работи и незаконни действия, застрашаващи националната сигурност, пише гръцката преса.

Гърция твърди, че руските дипломати са правили опити за подкупване на държавни служители с цел получаване на секретна информация. 

Дипломатически източници на в. "Катимерини" цитират името на Виктор Яковлев, който е служител на руското посолство в Атина. 

Същите източници твърдят, че дипломатите са правили опити да увеличат влиянието на Русия в страната чрез дейността на Имперското православно палестинско общество.

Изданието уточнява, че все пак Гърция ще продължи да следва дългогодишната си политика на сътрудничество с Русия, припомняйки и решението на Атина да не гони руски дипломати заради случая "Скрипал". Тази позиция бе приветствана от Москва. 

В същото време обаче "Катимерини" отбелязва, че напоследък различни кръгове, свързани с руските интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи чрез парични възнаграждения, насочени към общини и митрополити в гръцката православна йерархия

Вестникът изтъква опитите на Русия да се намесва в деликатен вътрешен въпрос като споразумението за новото име на Македония. 

Източниците добавят, че решението за експулсиране е ограничено до конкретните четирима руски служители и не променя по-широките добри намерения на Гърция към Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във