Банкеръ Daily

Свят

Гуайдо се срещал тайно с представителите на венецуелската армия

Венецуелската опозиция се е срещала тайно с представители на армията и силите за сигурност. Това заявява провъзгласилият се за временен президент на Венецуела опозиционен лидер Хуан Гуайдо в публикувана вчера авторска статия във вестник "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс.

"За прехода ще е нужна подкрепа от ключови военни контингенти. Имахме тайни срещи с представители на въоръжените сили и силите за сигурност", пише Гуайдо. "Оттеглянето на подкрепата на армията за господин (президента Николас) Мадуро е от решаващо значение, за да може да има промяна в управлението", допълва той.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е изразил подкрепа за контролираното от опозиционните сили Национално събрание (парламента) на Венецуела като законно избрания орган на властта във Венецуела, съобщи вчера в профила си в Туитър Гуайдо, цитиран от ТАСС.

"Разговарях с Антонио Таяни, председателя на ЕП, той заяви подкрепата си за Националното събрание като единствения законно избран орган (на властта) във Венецуела. Благодаря Ви за подкрепата от името на всички венецуелци".

Преди това източници в ЕП съобщиха пред испанската агенция ЕФЕ, че днес Европарламентът ще одобри резолюция Гуайдо да бъде признат за временен президент на Венецуела.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела срещу колегата си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата" е започнала. Той направи това в публикация в Туитър, предаде ДПА.

В публикацията си във връзка с демонстрациите Тръмп обяви и че в телефонен разговор е поздравил опозиционния лидер Хуан Гуайдо "за историческото поемане от него на президентския пост". В съобщението на стопанина на Белия дом Гуайдо беше наречен "венецуелският временен президент".

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън съобщи също в Туитър, че вчера е имал "много продуктивна среща" с директорския екип на компанията СИТГО, предаде Ройтерс. СИТГО е дъщерна компания в САЩ на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА. Преди дни САЩ наложиха санкции на ПДВСА.

"САЩ продължават да работят в посока на това да направят така, че икономическите ползи от природните богатства на Венецуела да не бъдат разграбени от Мадуро и обкръжението му. Имахме много продуктивна среща този следобед с ръководството на СИТГО", написа Болтън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във