Банкеръ Weekly

Свят

Гръцкото председателство на ЕС лобира за стратегия за морски дейности

Гръцкото председателство на ЕС ще предложи приемането на стратегия за развитие на морски дейности, като туризъм и транспорт. Това стана ясно от изказване на н. Пр. Димостенис Стоидис, посланик на Република Гърция по време на среща на Евроклуба при Българска търговско-промишлена палата.

„Надяваме се, че до юни 2014 г. ще има приета такава стратегия, която ще включва различните въпроси на синята енерgия, аквакултурата, експлоатацията на минералните ресурси и всички екологически въпроси“, каза Стоидис. По негови думи Гърция има голям потенциал за развитие на морски дейности, но трябва да бъде обърнато внимание на сигурността и имиграцията.

Стойдис подчерта още: „Гърция поема председателството на съвета на ЕС по време на важни промени, които предстоят. 2014 година ще бъде началото на седемгодишният макроикономически програмен период за новата финансова рамка“. По негови думи е много важно да се увеличи кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка. Тя трябва да прави инвестиции най-вече в страните, които са най-засегнати от кризата. „Необходимо е да има амбициозна инвестиционна програма, която да се насочи главно към страните в които имаме високи нива на младежка безработица, социално изключване и бедност“, допълни още гръцкият посланик.

Председателството на южната ни съседка ще насочи усилията си върху икономическото възстановяване, финансовото управление, зaетостта, кохезията, мобилноста на европейските граждани, вътрешна и външна сигурност на Европа. „Голямото предизвикателство за ЕС е да установи фискалната стабилност и възстанови доверието в Европа. За тази цел ЕС трябва да утвърди мисията си в умовете и сърцата на хората“, каза Стоидис. По негови думи ще се работи усилено и за увеличаванeто на институционалния капацитет за по-добро управление на границите. „Нашата основна цел ще е да допринесем за засилване на превантивната дейност по отношение на нелегалните имигранти. Ще работим и по прилагане на обща система за убежища на ЕС, за да бъдат подпомогнати държавите членки, които са най-засегнати от повишените миграционни потоци“, допълни посланикът.

Стоидис отбелязаха още, че по време на гръцкия мандат ще започнат преговори за присъединяване на Сърбия, а към юни очаква и решение за преговори с Албания.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във