Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият външен министър порица турския заради Егейско море

Йоргос Катрунгалос и Мевлют Чавушоглу

Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катрунгалос осъди категорично пред турския външен министър Мевлют Чавушоглу едностранните действия на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи АНА-МПА.

Двамата министри разговаряха в Хелзинки снощи в рамките на срещата на външните министри на страните членки на Съвета на Европа, предаде БТА.

Пред журналисти след срещата Катрунгалос заяви, че двамата с Чавушоглу са обсъдили още нуждата от намаляване на напрежението в Егейско море и прекратяването на нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турски самолети. Министрите са разговаряли и за активизирането на дискусиите на военните работни групи по мерките за изграждане на доверие, които ще се срещнат в понеделник в Атина.

В заключение гръцкият министър заяви, че срещата не е имала за задача да постигне трайно решение и двете страни са повторили познатите си позиции. Цел на разговора е била деескалацията на напрежението в Егейско море, за да бъде избегнат инцидент, който никоя от двете страни не желае.

Facebook logo
Бъдете с нас и във