Банкеръ Daily

Свят

Гръцкият президент пак поиска Лондон да върне фризовете на Партенона

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отново отправи призив към Великобритания да върне в Атина фризовете на Партенона, които се намират в "мрачната тъмница", както се изрази Павлопулос, на Британския музей в Лондон, съобщи АНА-МПА.

Павлопулос коментира темата в словото си на откриването на международна конференция, озаглавена "Обединяването на скулптурите на Партенона", която започна днес в музея на Акропола в гръцката столица.

Гръцкият президент заяви, че музеят на Акропола, открит преди няколко години, обезсмисля и последния, макар и очевидно привиден, аргумент против връщането на фризовете, а именно, че Гърция не разполага с подходящ дом, в който да настани безценните паметници, съпоставим с Британския музей, "където фризовете са "затворени" като "плячка" от грабежа на Елгин".

Павлопулос прикани световното обществено мнение да направи сравнение между "светлата люлка" на фризовете на Партенона и "мрачната тъмница" на Британския музей, където са "затворени" в противоречие с всяка институционална и цивилизационна етика и при условия на съхранение, които застрашават същността им и защитата на историческото им значение и символизъм".

Голяма част от фриза на прочутия античен храм Партенон в Атина се намира в Британския музей в Лондон, докато друга част и в момента е в Атина. Гърция настоява да й бъдат върнати десетките скулптурни фигури и фризове от Партенона, които са били отнесени през 1803 г. от британския дипломат в Османската империя лорд Елгин.

Наскоро турски учени заявиха, че ферманът на султан Селим III, за който се твърди, че позволява на Елгин да свали и отнесе в родината си част от мраморните фризове на Партенона, не съществува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във