Банкеръ Daily

Свят

Гръцката министърка на туризма ще подкрепи правителството при вота на доверие

Алексис Ципрас

Гръцката министърка на туризма Елена Кундура, депутат от Независими гърци, заяви пред агенция АНА-МПА, че ще подкрепи правителството при вота на доверие, който беше поискан вчера от премиера Алексис Ципрас след оставката на лидера на "Независими гърци" Панос Каменос от поста министър на отбраната.

Заместник-министърът на земеделското развитие и храните на Гърция Василис Кокалис заяви, че ще гласува за искания от премиера Ципрас вот на доверие към кабинета му, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на интервю на Кокалис по радио "Практорио ФМ".

Кокалис е депутат от партията "Независими гърци", лидерът на която Панос Каменос подаде вчера оставка в знак на несъгласие с предстоящото внасяне на Преспанското споразумение със Скопие за ратификация от гръцкия парламент.

Също днес депутатът Танасис Папахристопулос заяви по телевизия "Антена", че ще подкрепи правителството, както и Преспанското споразумение, след което ще напусне парламента.

С това правителството на Алексис Ципрас може да разчита на подкрепата на 145 депутати от СИРИЗА и на поне трима депутати от "Независими гърци". Вероятна е подкрепата на още един депутат от партията на Каменос, на един от "Потами" и на един независим депутат, което би осигурило на кабинета мнозинство от 151 гласа.

От друга страна Преспанското споразумение ще бъде подкрепено от СИРИЗА, вероятно двама депутати от "Независими гърци", трима или четирима от "Потами" и един независим, което също би осигурило мнозинство, макар и крехко, за ратификацията му.

Снощи Алексис Ципрас заяви по отношение на Преспанското споразумение заяви, че гръцкото правителство е предпочело да използва историческия шанс, без да изчислява политическата цена, която ще трябва да плати. Той заяви, че със споразумението напълно е била следвана "националната линия", зад която са застанали и по-ранните правителства на ПАСОК и на "Нова демокрация", а именно съставно наименование с думата "Македония" с географско определение, валидно за всички цели. Ципрас заяви, че Скопие е изпълнило всички условия и определи днешната позиция на "Нова демокрация" и Движението за промяна (в което участва ПАСОК) като лицемерие, популизъм и лов за избиратели. "Ние не изтъргувахме пенсиите срещу македонския въпрос, а освободихме страната от 30-годишното господство на национализма и патриотарството", каза гръцкият премиер.

Той осъди плановете за дестабилизиране на страната и обеща, че правителството няма да направи крачка назад от Преспанското споразумение, което определи като "историческо, патриотично и национално полезно".

Facebook logo
Бъдете с нас и във