Банкеръ Daily

Свят

Германските социалдемократи са готови да преговарят с други партии за излизане от кризата

Хубертус Хайл

Германските социалдемократи (СДП) са готови да проведат разговори с други партии за преодоляването на политическата безизходица, възникнала след провала на канцлера Ангела Меркел за формиране на трипартийна управляваща коалиция. Това съобщи Ройтерс, цитирайки висш представител на лявоцентристката партия, информира БНР.

Решението на СДП е факт, въпреки че преди време партията обяви, че ще излезе в опозиция с оглед на най-лошия си изборен резултат от следвоенния период. Това сякаш прави по-малко вероятно провеждането на нови избори в Германия. 

"СДП няма да каже "не" на провеждането на дискусии", заяви генералният секретар на партията Хубертус Хайл пред репортери в петък след продължило с часове обсъждане между партийните лидери на този важен въпрос. 

Хайл обаче не посочи с кои партии възнамеряват да преговарят социалдемократите, нито дали искат отново да бъдат част от управляващата коалиция, или просто биха предоставили парламентарна подкрепа за едно правителство на малцинственото, водено от канцлера Меркел. 

Ройтерс напомня, че в последните дни СДП е подложена на нарастващ натиск да се откаже от опозицията си срещу подновяване на т.нар. "голяма коалиция" с християндемократите на Меркел (ХДС) и с баварските им съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС). 

Социалдемократите управляваха заедно с Меркел от 2013-а година насам, но веднага след изборите от края на септември лидерът на партията Мартин Шулц заяви, че СДП трябва да вземе под внимание волята на избирателите и да излезе в опозиция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във