Банкеръ Daily

Свят

Германия предлага общоевропейска армия

Германия предлага създаването на обща армия за страните от Европейския съюз, съобщи "Файненшъл таймс". Според план, предложен от германското правителство, армията трябва да има единен щаб и общи военни планове.

Вестникът отбелязва, че планът е един от "най-значимите" за Германия през последните години, като се има предвид, че Берлин от отдавна изразява на думи подкрепа за формирането на европейски отбранителен съюз. Планът предвиждал поредица от стъпки за "постепенното координиране на разпокъсаните европейски национални армии" и постигане на постоянно сътрудничество под шапката на общи за страните членки структури. Инициативата включва и засилване на способностите за борба с кибер престъпления.

Новината може да повлияе на дебите преди британския референдум за членството в ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс". Поддръжниците на напускането на съюза, които се противопоставят на по-нататъшната интеграция на ЕС, сега ще разполагат с допълнителен коз в кампанията си, коментира вестникът. Германският план трябвало да бъде публикуван малко преди насрочения за 23 юни референдум, но вероятно това ще стане през юли.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във