Банкеръ Daily

Свят

Германия, Италия и Франция предложиха да се ограничат чуждестранните инвестиции в ЕС

Министрите на икономиките на Германия, Италия и Франция предложиха на ЕК да се въведат ограничения върху дейността на отделни инвеститори от страни извън ЕС, заради опасения за възможна препродажба на иновативни европейски технологии. За това те настояват в съвместно писмо, изпратено до еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом, което се цитира от агенция Reuters.

"Ние се безпокоим от липсата на симетричен подход (в страните, които ограничават инвестициите от ЕС в техните икономики), а също така  и от възможността за продажба на европейски разработки, с които ние засега не можем да се борим заради отсъствието на ефективни инструменти", сочат авторите на писмото. Отделно икономическите министри са се оплакали и от ограниченията в сферата на държавните покупки, с които се сблъскват европейските инвеститори в редица страни извън ЕС. В същото време пазарът на Евросъюза "е открит за чуждестранната конкуренция".

Тримата министри предлагат ЕК да натовари страните - членове на ЕС с правото да блокират чуждестранни инвестиции или да им налагат ограничения и санкции. "Законите на ЕС позволяват на страните членки да налагат забрана върху определени чужди инвестиции, които носят заплаха за държавната сигурност и обществения ред", отбелязват те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във