Банкеръ Daily

Свят

"Гардиън": Макрон погреба плана на Мей за Брексит

Френският президент Еманюел Макрон е нанесъл много тежък удар на британската премиерка Тереза Мей, като е отхвърлил молбата й да спаси нейния план за Брексит, изложен неотдавна на съвещание в правителствената резиденция Чекърс край Лондон. Така в. "Гардиън" коментира вчерашната реч на френския президент пред събраните в Париж френски посланици по света. Макрон отхвърли всякакви компромиси с Великобритания, които биха рискували раздробяване на Европейския съюз. Той каза, че уважава решението на Великобритания да напусне ЕС, но се зарече да защитава единството на съюза на всяка цена.

Това е тежък удар срещу надеждите на Мей, че изненадващата й среща с Макрон в началото на този месец може да доведе до пробив, който да спаси нейния план от Чекърс, подчертава "Гардиън". Британският вестник цитира лейбъристкия депутат Иън Мъри, според когото отговорът на Макрон е превърнал плана от Чекърс в "труп, плаващ по водата". "Този план е пълен с противоречия и очевидно не може да удовлетвори нито собствените депутати на Мей, нито нашите европейски преговорни партньори", подчертава Мъри.

А говорителят на друга опозиционна британска партия, либералните демократи, Том Блейк определя думите на Макрон като присъда за илюзорния план на Мей от Чекърс. "Френският президент му даде нула точки и сега Мей бързо остава без опции, изправяйки страната си пред суровите последици от бъркотията, която тя забърка с Брексит", коментира Блейк.

Друга тежка последица от Брексит може да бъде отцепването на Шотландия, посочва в. "Дейли експрес". Лондонският ежедневник цитира влиятелния шотландски политик Майкъл Ръсел, министър в регионалното правителство в Единбург. Според него ЕС вече е "готов да приеме независима Шотландия за свой член".

Ръсел изразява убеждение, че повторен референдум за независимост на Шотландия ще има, защото за нея няма друго бъдеще, и просто трябва да се обмисли технологията как и кога ще се стигне до него.

Изявлението на Ръсел идва малко след като бившият председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой предупреди, че едно излизане на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до нейното разпадане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във