Банкеръ Daily

Свят

Франция забрани мобилните телефони в училище

Френските власти забраняват със закон употребата на мобилни телефони в училищата. Депутатите от двете камари на парламента се споразумяха по проектозакон, с който от септември използването на мобилни устройства в учебните заведения ще се наказва, освен ако не става въпрос за образователни цели, съобщи Ройтерс.

Забраната на мобилните телефони бе едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон. Предложението бе подкрепено от повечето учители в страната, защото според тях телефоните са основната причина за разсейването на учениците в клас. Във Франция девет от десет деца на възраст между 12 и 17 години притежават смартфон.

Друга важна цел на мярката е да защити децата от неподходящо онлайн съдържание като порнография, насилие и кибертормоз. Учителите вече ще могат и съвсем законно да конфискуват телефоните на учениците, ако това е необходимо. Ръководството на всяко училище ще реши по какъв начин да приложи забраната – дали да накара учениците да предават телефоните си на входа на училището или да изисква от тях само да ги държат изключени в раниците си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във