Банкеръ Daily

Свят

Experience зашеметява с ексцентричността на Джими Хендрикс и виртуозността на барабаниста Мич Мичъл

И трите албума на "Джими Хендрикс Икспириънс" са изключително успешни, като изстрелват групата на върха, където са The Beatles и The Rolling Stones.

Изминаха десет години от смъртта на Джон "Мич" Мичъл ( John "Mitch" Mitchell) (1947- 2008 г.). Известният британски барабанист е един от тримата участници в легендарната група "Джими Хендрикс Икспириънс" ( The Jimi Hendrix Experience), към която се присъединява на 3 октомври 1966 година. Британско-американската група е образувана в Лондон през септември същата година. Тя включва певеца, автор на песни и китарист Джими Хендрикс, басиста и беквокалист Ноуъл Рединг и барабаниста Мич Мичъл, и е активна до юни 1969 година. През този период те издават три успешни студийни албума.

Това е групата, с която Мич Мичъл най-накрая успява да привлече вниманието на публиката. Синхронът, който той постига с Джими Хендрикс е впечатляващ, като групата създава голям брой хитове за кратко време. Известни песни са Purple Haze, The Wind Cries Mary, HeyJoe, Fire, Little Wing, Voodoo Child /Slight Return/. Едно от най-запомнящите участия на групата е това на Monterey Pop Festival, където триото Experience зашеметява публиката с ексцентричността на китариста им Джими Хендрикс, който запалва китарата си в края на песента Wild Thing. Това, което остава незабелязано, е скоростта, с която Мичъл свири на барабаните.

Окрилен от свободата, която му е дадена, Мич Мичъл полага основите за Хендрикс, който създава уникални по звучене песни. Самия Мичъл успява да създаде нов стил на свирене, известен като "ефекта на смесването". През 1966 г. такъв стил е нетипичен за рок енд рола - китарите и басът дотогава са на преден план.

След като Ноуъл Рединг напуска групата в средата на 1969 година, Хендрикс и Мичъл продължават да работят заедно по други проекти. "Икспириънс" се събира отново през 1970 година с Били Кокс като баскитарист до смъртта на Хендрикс през септември.

Широко признати с голямото си влияние върху развитието на хард рока и хеви метала от края на 60-те години на ХХ век, "Джими Хендрикс Икспириънс" са запомнени най-вече с уменията, стила и харизмата на техния фронтмен Хендрикс, определян от множество автори като един от най-великите китаристи на всички времена. И трите студийни албума на групата - дебютният "Are You Experienced" (1967 г.), "Axis: Bold as Love" (1967 г.) и "Electric Ladyland" (1968 г.), попадат в първите 100 от списъка на списание "Ролинг Стоун" на 500-те най-велики албума на всички времена съответно на 15-то, 82-ро и 54-то място.

И трите албума са изключително успешни, като изстрелват групата на върха, където са The Beatles и The Rolling Stones. През пролетта на 1969 година The Jimi Hendrix Experience се разпада. Въпреки това Мичъл остава с Хендрикс, който сформира нова група - Gypsy Suns and Rainbows. С тази група двамата участват на знаменития фестивал "Уудсток", където свирят последни като най-голямата атракция пред 150 000 души.

От всички хора, свирили с Хендрикс, Мич Мичъл е единствения който участва редовно с него до смъртта му на 18 септември 1970 година. В следващите месеци той и звуковият инженер Еди Крамър се заемат със задачата да довършат албумите на Джими Хендрикс - "The Cry of Love" и "Rainbow Bridge".

Facebook logo
Бъдете с нас и във