Банкеръ Weekly

Свят

Еврото или оставка

Министър-председателят на Литва Алгирдас Буткевичиус заложи работата си на успешното присъединяване на балтийската страна към еврозоната през следващата година в опит да отхвърли предложения на някои депутати, че трябва да забавят процеса по присъединяване към валутния блок.

Премиерът Буткевичиус заяви, че ще подаде оставка ако Литва не се присъедини към единната валута от 1 януари 2015-а и подчерта, че всички партии е неговата лявоцентристка коалицията са обединени около тази идея. Литва цели да стане 19-ят член на еврозоната и е единствената от трите балтийски държави, която в момента не се разплаща с евро, след като Латвия се присъедини в началото на януари, а Естония е член от 2011 година.

Подготовката на страната за присъединяване от пролетта на тази година бе поставена под съмнение преди около седмица, когато говорителят на парламента заяви, че Литва не е готова за това. Въпреки това, с ангажимента си Буткевичиус разсея всички съмнения, заявявайки, че на 1-ви януари 2015-а Литва ще има евро.

Обществото мнение също донякъде е проблем във Вилнюс, където скорошно проучване показа, че 42% от населението смята, че влизане в еврозоната през 2015-а е нереалистично, докато 37% смятат, че това е възможно.

Въпреки сътресенията, свързани с валутния съюз в ЕС през последните години и необходимостта да се допринася за спасителните планове на някои държави, трите балтийски икономики все още смятат членството еврозоната като част от тяхната интеграция в институциите на Западна Европа и начин да се противодейства на влиянието на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във