Банкеръ Weekly

Свят

Eвросъюзът затяга коланите

Брюксел с нови мерки за сигурност при пътуване към ЕС.
S 250 9be5cf85 8ebf 4b3d b4bf 719b5c31fdb3
S 250 cc227bf7 65c0 46f3 9cdd 632785ad83f3

Обща информационна система за пристигащите в общността, здравето на младото поколение, пренасочването на еврофондове от Източна към Южна Европа, нови етикети на електроуредите и борбата с кибертероризма бяха сред основните теми, обсъждани от европейските институции през седмицата. 

Режимът за пътуване към ЕС се затяга  

Външните граници на Европейския съюз ще бъдат още по-добре защитени. Това ще се случи благодарение на постигнатото на 25 април споразумение между председателството на Съвета на ЕС и  Европейския парламент за създаване на обща система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS).

"Днешното споразумение е поредната важна стъпка за защита на външните граници на Евросъюза. Наличието на информация за пристигащите на територията на общността дори преди те да са достигнали до границата ще ни предостави повече възможности да спрем онези от тях, които може да представляват заплаха за нашите граждани", заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Новата система ще се прилага за хората от трети държави, освободени от изискването за виза. Целта е подобряване на вътрешната сигурност, предотвратяване на незаконната имиграция, защита на общественото здраве и намаляване на забавянията по границите чрез идентифициране на лицата, които могат да представляват риск.

Желаещите да пътуват към съюза ще трябва да подадат заявление по електронен път и да платят такса от 7 евро за издаване на разрешение. Информацията, предоставена във всяко заявление, ще бъде автоматично обработена и съпоставена със съответните бази данни на Интерпол, за да се определи дали са налице основания да се откаже издаването на разрешение.

 

Повече инвестиции в здравето

 

Все по-големи инвестиции в здравето на младото поколение, общата селскостопанска политика, достъпността до качествени лекарства, синхронизиране на научните изследвания и реалните потребности на здравната политика - това бяха акцентите на неформалната среща на министрите на здравеопазването в София на 23 април.

"Конкурентоспособността и бъдещето на ЕС зависят от инвестицията в бъдещето на младото поколение. За да бъде тази инвестиция успешна, трябва да се гарантира здравето на децата. Важна предпоставка за това са здравословното хранене и наличието на храна с високо качество. В този смисъл  ключово значение за успеха на една политика по превенция има ролята на средата“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По време на дискусиите между министрите бе подчертана необходимостта от увеличаване на предлагането на здравословни храни, включително и чрез общата селскостопанска политика, ориентирана към целите на здравеопазването. Брюксел ще следи производителите, включително и по отношение на маркетинга, ориентиран към децата - една от най-уязвимите групи потребители.

Най-дискутираните  теми на форума бяха  лекарствената политика и търсенето на нови начини за достъпност до качествени медикаменти във всяка от страните членки. Друг проблем, на който ще се търси решение, е паралелният износ на лекарства. В тази връзка особено важно е насърчаването на сътрудничеството между държавите.

 

Пренасочване на еврофондове към Южна Европа

 

Европейската комисия ще предложи пренасочване на еврофондовете от Източна към Южна Европа, съобщи вестник “Файненшъл таймс”, позовавайки се на работен документ на институцията. Ако това се случи, милиарди евро от България, Полша, Унгария, Румъния може да се насочат към страни с финансови затруднения като Испания, Гърция, Италия и Португалия. Според изданието вероятността това да се случи е голяма, защото след разширяването на общността през 2014-а европейските структурни фондове отиваха основно в новите членки, но сега ситуацията е различна. От бюджета на ЕС от 350 млрд. евро за 2014-2020 г. 77 млрд. отиват за Полша, 22 млрд. - за Унгария, 14 млрд. - за Словакия, близо 11 млрд. евро за България...

За да се случи пренасочването на средства обаче, трябва да бъдат направени промени в кохезионната политика. Например брутният вътрешен продукт на глава от населението вече да не е основен принцип за разпределението им. За сметка на това критериите за получаване на средства може да бъдат разширени с показатели като младежка безработица, образование, иновативна среда и отношение към мигрантите. Вероятно ще бъдат добавени и нови условия за достъп до парите, сред които спазването на върховенството на закона, извършването на препоръчваните от Брюксел реформи и споделяне на европейските ценности.

Очакванията са Еврокомисията да обяви тези промени в началото на май, когато ще предложи новия бюджет на съюза след 2020 година.

 

Нов регламент за етикетите на електроуредите

 

Европейската комисия подготвя нов регламент за етикетите, които показват консумацията на ток от домакинските електроуреди. Новата скала ще бъде обозначена с латинските букви от А до G в низходящ ред. Най-енергоефективни ще са уредите от клас "А", а плюсовете ще отпаднат. Новата скала ще е цветна, като зеленият цвят ще показва най-високата степен на енергийна ефективност, а червеният - най-ниската.

Първите домакински електроуреди с нови етикети и изменена скала за енергийна ефективност - хладилници, перални, съдомиялни, ще се появят на пазара най-рано през 2020-а. Промяната ще настъпва поетапно за различните видове уреди. Прохосмукачките, фурните и климатиците ще са с новите етикети от 2025-а, а бойлерите - след 2026 година.

От Сдружението на производителите в България обясниха, че 80% от електроуредите на европейския пазар са произведени в Европейския съюз. Според последни данни на Евростат  за 2016-а  оборотът на сектора у нас е достигнал 330 млн. евро, или ръст с 45 на сто за по-малко от 10 години.

Новата енергийна скала ще засегне милиони потребители, тъй като средногодишно индустрията предоставя на европейските граждани около 1 млрд.  малки и големи домакински уреди. За тяхното производство са необходими 6 млн. т суровини - 3 млн. т стомана и неръждаема стомана, 1.1 млн. т пластмаса и около половин милион тона мед, алуминий, стъкло и бетон.

 

Европарламентът обявява война на кибертероризма

 

Повече средства за цифрова сигурност, осъвременяване на законодателството и събиране на електронни доказателства са част от мерките, набелязани в Брюксел по време на конференцията за киберсигурността, организирана на 24 април от българския евродепутат Емил Радев. Във форума участваха представители на Европол, НАТО, на технологични компании, както и главният прокурор Сотир Цацаров.

 "Заплахата от киберпрестъпления напредва все повече с развитието на новите технологии. Необходимо е да защитим нашата индустрия, информацията, с която разполагаме, нашето ноу-хау, защото терористичните атаки срещу Европа не са винаги видими. Това не са бомби, които могат да избухнат и да убият някого, но скрити те са по-опасни понякога. Нека не забравяме, че и разузнавателните служби трябва да работят по-активно и в сътрудничество", отбеляза председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Според него, за да постигнем резултати, се налага осъвременяване на съдебната система, защото днес кибертерористите са крачка пред полицейските служби. "Трябва да има експерти, които да могат да реагират, тъй като терористите променят начините на нападенията си. Организираната престъпност също използва новите технологии, така че сме длъжни да защитим като цяло европейските системи и правата на нашите граждани. Осемдесет процента от европейците искат повече мерки за борба с тероризма. Необходимо е да откликнем на техните очаквания", допълни Таяни.

Българският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел настоя за прилагането на всички приети европейски норми от страните  членки. Тя подчерта, че един на всеки пет компютъра е обект на кибератаки, които често не са видими, но са също толкова опасни, колкото терористичните нападения в реалния свят.

Сред предложенията за справяне с кибертероризма бяха и премахване на възможността за използване на IP адреси от няколко потребители, както и сертифициране на онлайн продуктите, така че да се знае с какво ниво на сигурност са те.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във