Банкеръ Weekly

Свят

Европейският парламент защити свободното движение в ЕС

Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, с която призовава държавите-членки да спазват разпоредбите на договорите относно правилата за свободно движение в ЕС, съобщиха от офиса на Илияна Йотова, евродепутат.

Европейските парламентаристи силно се противопоставят на позицията, възприета от някой европейски лидери, които призовават за промени и ограничения за свободното движение на гражданите.

Повод за тази резолюция са спекулациите, които в последните седмици лидери на крайно десни партии в Европа лансират с цел печалба на политически дивиденти. На 1 януари 2014 изтече седем годишния транзитен период за налагане на ограничения на пазарите на труда в други държави-членки за български и румънски работници. Това предизвика много негативни реакции от страна на лидери на крайно десни формации, както и от лидери на някои страни членки. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън каза, че ще иска по-строги правила и ограничаване на достъпа до пазара на труда, а в Германия се създаде специална комисия за имигрантите идващи от други страни-членки в ЕС, която да проучва твърденията, че те злоупотребяват със социалната система. С наближаването на европейките избори, обаче този въпрос се превърна в пропагандна тема и това може да доведе до превръщането на някои граждани в ЕС в изкупителни жертви.

Държавите-членки имат социална отговорност да се борят срещу злоупотребите с техните социални системи, независимо от това дали те са извършени от техни граждани или от граждани на други страни-членки, се казва още в резолюцията. Държавите-членки не трябва да дискриминират мобилните работници от ЕС като погрешно свързват правото на свободно движение за целите на трудова заетост с предполагаеми злоупотреби за социалната сигурност.

На вчерашния дебат в пленарна зала в Страсбург мнозинството от депутати, Европейската Комисия и Съвета защитиха основното правата на български и румънски граждани да пребивават и работят във всяка една страна-членка, без да бъдат дискриминирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във