Банкеръ Weekly

КОЛОНЦИФЪР: Предизвикателства

Европа се опъна на санкциите срещу Иран

Първите дипломати на Иран и ЕС Мохамад Зариф и Федерика Могерини.
S 250 1030fc46 32c1 4268 a6c0 6eb167b776a5
S 250 25408b19 7243 4203 85e3 f04b2fa0e68e

Противопоставянето на американските санкции за Иран, приключването на спасителната програма за Гърция, проблемът с даване на гражданство срещу заплащане, затягането на правата на интернет потребителите и създаването на общо зарядно устройство за мобилните телефони  бяха сред основните европейски теми, обсъждани през изминалата седмица.


Брюксел задейства регламент за защита на компаниите си

Европейският съюз активира блокиращия регламент, с който ще защити европейските компании от санкциите на Съединените щати срещу Иран. Той влезе в сила на 7 август и дава възможност на фирмите от Стария континент да компенсират щетите от изпълнението на санкциите от лицата, по чиято вина те са настъпили. Регламентът също така обявява за юридически недействителни на територията на общността всички решения на чуждестранни съдилища в подкрепа на санкциите.

Говорителката на Европейската комисия Мина Андреева съобщи, че блокиращият регламент забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ с изключение на случаите, в които това става със специалното разрешение на комисията. Тя допълни, че такова разрешение може да има, ако неизпълнението на санкциите заплашва да нанесе сериозни щети на интересите на европейски дружества или на целия съюз.

ЕС обяви, че "дълбоко съжалява" за санкциите, които САЩ налагат на Иран, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си от ядреното споразумение, постигнато през 2015 година. В изявление на шефката на дипломацията Федерика Могерини и на външните министри на Великобритания, Германия и Франция се посочва, че Евросъюзът ще работи за това да останат отворени "ефективни финансови канали с Иран".

Дълбоко съжаляваме, че САЩ връщат санкциите след оттеглянето си от Съвместния всеобхватен план за действия (известен като Иранско ядрено споразумение - б.а.) и сме решени да защитим европейските икономически субекти, които развиват легитимен бизнес в Иран, се подчертава в документа.

Блокиращият регламент е създаден през 1996-а, за да се заобиколи ембаргото срещу Куба, но така и не е използван на практика. Той трябваше да се разшири и измени, за да може да се прилага в случая с Иран. Целта му е да се противодейства на факта, че американските санкции важат за всички физически и юридически лица по света съгласно принципа на екстериториалност на американското право. Много европейски фирми - като петролната компания "Тотал", например решиха да се изтеглят от Иран, ако за тях американците не направят изключение.

От своя страна Доналд Тръмп се похвали в Туитър, че санкциите, наложени на Техеран, са "най-ограничаващите в историята". "През ноември те ще бъдат засилени до нова степен. Всеки, който прави бизнес с Иран, НЯМА да прави бизнес със Съединените щати. Настоявам за МИР В СВЕТА, нищо по-малко", заяви американският държавен глава.

Гърция приключи със спасителните траншове

Гърция получи последните 15 млрд. евро от продължилите осем години спасителни програми от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

"Постоянството и упорството на гръцкия народ вече дават резултати", каза изпълнителният директор на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг. Той призова сегашното и бъдещите правителства в Атина да не отменят икономическите реформи, благодарение на които Гърция ще излезе на 20 август окончателно от спасителните финансови механизми.

Лидерите на еврозоната са на мнение, че трябва да се постигне споразумение за облекчаване на дълговото бреме на южната ни съседка. Задълженията на страната сега възлизат на близо 180% от БВП.

Атина вече представи пред финансовите министри от ЕС своя план за растеж на икономиката.

Преди два месеца гръцкото правителство и представителите на международните кредитори обявиха, че са сключили споразумение за десетгодишно отсрочване на крайния срок за връщане на 96 млрд. евро към Европейския механизъм за стабилност и още десет години за плащанията по лихвите. Това представляват близо 40% от цялата сума, която Гърция е необходимо да възстанови на еврозоната през следващите десетилетия.

Еврокомисар Йоурова атакува "златните паспорти"

Европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова разкритикува практиката на някои държави да възнаграждават със "златни паспорти" богати хора извън ЕС и ги призова да се уверят, че от гражданството не се облагодетелстват престъпници, предаде Асошиейтед прес.

Брюксел настоява гражданство да бъде предоставяно в случаите, когато има действителна връзка с дадената страна, но решението за това принадлежи на конкретните държави. Кипър и Малта са сред страните, критикувани за въпросната практиката.

Пред германския "Велт" Йоурова заяви, че възнаграждаването с гражданство може да представлява "сериозен риск за сигурността", защото предоставя права, включително и правото на свободно движение в ЕС. По думите на еврокомисаря "някои страни трябва да направят повече, за да не бъдат награждавани с гражданство престъпници, които искат да застрашат европейската сигурност или са замесени в пране на пари".

Йоурова каза още, че Европейският съюз ще проучи как стоят нещата с предоставянето на гражданство на хора извън общността във всяка една страна членка. И че е изтеглила от декември за есента доклада по темата. След това ЕС ще издаде нови, по-строги насоки и ще изисква от държавите членки да проучват дали кандидатите за гражданство няма да навредят на блока.

Съдът на ЕС ограничи споделянето на снимки

Интернет потребителите трябва да поискат разрешение от автора на дадена снимка, преди да я публикуват, дори тя вече да е свободно достъпна другаде онлайн, реши Съдът на Европейския съюз.

"Публикуването в уебсайт на снимка, която е била свободно достъпна на друг уебсайт с разрешението на автора, изисква ново разрешение от този автор", се посочва в изявление на магистратите, цитирано от "Политико".

Съдът трябваше да вземе решение по случай в Германия, в който ученик свалил и използвал за училищен проект снимка, която била достъпна на сайт за пътуване. Въпросната снимка по-късно била публикувана и на сайта на училището. Фотографът твърди, че използването й от училището нарушава авторските му права, защото е дал разрешение само на сайта за пътувания да я използва. Освен това той поискал да получи обезщетение от 400 евро.

Универсално зарядно за всички телефони

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер отново повдигна въпроса за въвеждането на универсално зарядно устройство за мобилните телефони, съобщи Ройтерс. Това е стара идея на регулаторните органи на ЕС, но в момента Европейската комисия обмисля и конкретни мерки в тази насока, след като се оказа, че производителите не правят достатъчно за решаването на проблема. Маргрете Вестагер отбеляза в отговор на питане в Европейския парламент, че не е доволна от сегашното състояние на нещата и се обмислят евентуални регулаторни мерки.

Евросъюзът натиска за въвеждането на универсално зарядно от десет години, а основната причина е свързана с големите количества отпадъци от стари зарядни, които достигат до 51 000 т годишно. Освен това се цитират и неудобствата за потребителите от несъвместимостта - например между ползващите iPhone и устройства с Android.

През 2009-а именно под давление на комисията 14 компании от бранша подписаха доброволен меморандум за разбирателство, в който се задължиха да уеднаквят стандартите за новите телефони след 2011-а. Част от фирмите през 2013-а и 2014-а пък сами изпратиха писма за намерения, в които подчертават своята ангажираност към изтеклия през 2012-а меморандум. Въпреки това според Вестагер прогресът не е достатъчен и скоро комисията ще започне проучване на ситуацията, за да прецени цената и ползите на различните опции.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във