Банкеръ Weekly

Свят

ЕС затяга регулацията на финансовите пазари

Европейският съюз затяга регулацията на финансовите пазари с ново споразумение, насочено към предотвратяване спекулациите, които отчасти доведоха до фалита на редица банки и краха на световната икономика.

След две години на тежки преговори, Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха принципно съгласие за новите правила, които ще регулират пазара.

"Новите правила ще подобрят начина, по който функционират капиталовите пазари в полза на реалната икономика", заяви европейският комисар за финансовите пазари и услугите Мишел Барние. По негови думи те представляват ключова стъпка към установяването на по-сигурна и отговорна финансова система, като ще възстановят доверието на инвеститорите.

Мерките ще поставят спирачки на високочестотната търговия и ще ограничат спекулациите със стоковите деривати.

За първи път предложението за изменение на европейската директива бе представено от Барние през 2011 г. в разгара на дълговата криза в еврозоната, която избухна след финансовата криза през 2008 година.

Опитът на ЕС да поднови регулацията на пазара, известна като Mifid, е централният елемент в на споразуменията на общността, договорени с икономиките от Г-20 в разгара на кризата, която последва след колапса на "Лемън Брадърс". Документът трябва да бъде формално одобрен от националните правителства, за да влезе в сила, а ще се прилага 2 години и половина след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Според Европейската комисия, споразумението затваря вратички и гарантира, че търговията се извършва на регулирани платформи. Приемането на новия закон ще направи финансовите пазари по-сигурни и по-добре защитени за инвеститорите, както и ще ограничи спекулациите на пазарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във