Банкеръ Daily

Свят

ЕС започва подготовка за втората фаза на преговорите за Брексит

Лидерите на 27-те страни членки, които ще останат в Европейския съюз след напускането на Великобритания, взеха решение на срещата на върха в Брюксел да започнат подготовка за втората фаза от преговорите за Брексит. Това съобщи в "Туитър" председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Заключенията за Брексит приети. Лидерите дават зелена светлина за начало на подготовката на втора фаза", написа Туск.

Двадесет и седемте държавни глави и правителствени ръководители отбелязват, че през декември ще дадат нова оценка дали има достатъчен напредък по основните въпроси, който да позволи преговорите да преминат към обсъждане на бъдещите взаимоотношения между ЕС и Обединеното кралство.

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че е уверила колегите си от ЕС, че Великобритания ще изпълни ангажиментите си към съюза, свързани с Брексит, предаде Ройтерс.

На въпрос на журналисти дали е казала на вчерашната вечеря в Брюксел, че е готова да увеличи британското финансово предложение, Мей отвърна, че е повторила основните точки от произнесената миналия месец реч във Флоренция.

Европейски лидери казаха, че Мей не е правила нови обещания и е повторила виждането си, че много от исканията на ЕС са неоснователни от правна гледна точка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във